Din ceea ce au fost candva Uzinele Sodice Govora SA a mai ramas doar o umbra. Productia si numarul angajatilor s-au redus foarte mult fata de perioada imediat urmatoare dupa 1989.

Intr-un tarziu, societatea valceana a fost privatizata, suma incasata de APAPS fiind mult mai mica decat se sperase anterior, atat din cauza datoriilor imense, cat si pentru faptul ca nu s-a gasit un cumparator. Nu mai insistam acum pe ceea ce s-a intamplat dupa privatizarea USG, cum fratii Cristescu au taiat uzina si au vandut-o la fier vechi.

Este stiut faptul ca acum USG se afla in subordinea Consiliului Judetean Valcea, prin intermediul CET-ului Govora, care este actionar majoritar la ruina de pe Platforma Chimica - Sud. Ceea ce dorim sa facem acum este o scurta radiografie a dezastrului acestei societati, care altadata era eficienta si cu perspective reale de dezvoltare si modernizare.

Cand vorbesti despre ceea ce s-a intamplat la USG nu ai cum sa-l omiti pe actualul presedinte al Consiliului Judetean Valcea, Dumitru Buse, care a pus si el „umarul“ la acest dezastru.

Buse este omul din teritoriu al megapatronului Voiculescu, presedintele Partidului Conservator, ale carui interese (nu tocmai pozitive) s-au intersectat de multe ori intr-un mod nefericit cu destinele Platformei Chimice din judetul Valcea si in special cu cu cele ale Uzinei Sodice Govora.

Dupa ce ani de zile a avut afaceri cel putin dubioase cu aceasta intreprindere, Buse pozeaza acum in postura de salvator al USG. De parca noi toti (valcenii in general si ziaristii in special) am fi niste prosti, iar el un mare destept (ca sa nu spunem smecher!)!

umitru Buse - afaceri paguboase pe carca Platformei

Este un om cu multe functii: presedinte al Consiliului Judetean, presedinte al PC Valcea, fost director al BANCOREX Valcea, patron al unui local select, actionar la mai multe societati comerciale, fost membru in Consiliul de Administratie al USG si fost director economic al USG in perioada 1985-1995. Printre altele, el nu a ratat-o nici pe aceea de "capusa" pe "corpul" USG...

Intre firma Intergrup Com SRL (printre ai carei actionari se afla si Dumitru Buse) si USG s-a incheiat, in 2002, un contract de comision pentru livrarea in Ungaria a catorva sute de tone de soda calcinata.

In acea perioada, din Consiliul de Administratie al USG facea parte si onorabilul Dumitru Buse, fara sa fie impiedicat de vreun conflict de interese intre comerciantul si membrul in CA, Dumitru Buse.

Despre modul in care a activat in acea perioada seful PUR Valcea in cadrul CA al USG, un document emis de SC USG SA afirma: "Cunoaste foarte bine problemele societatii si si-a adus o foarte importanta contributie la deciziile Consiliului de Administratie". Printre aceste decizii a fost si aceea de aprobare a contractelor cu SC Intergrup Com SRL.

In aceeasi perioada, 70 la suta din exportul de soda al USG se facea printr-o firma (Govcrest INT) al carei actionar majoritar este Dan Voiculescu, presedintele Partidului Conservator, implicit si al lui Dumitru Buse, si un fruntas liberal, Traian Dobrinescu, patronul SC Trado SRL Ramnicu Valcea, care a facut o afacere interesanta cu USG-ul, el livrand, in 2002, sapun in valoare de 454.319.598 de lei. Acest lucru demonstreaza ca societatea valceana nu era cazuta intru totul in mrejele PC-ului.

O obscura firma din Drobeta Turnu Severin, respectiv SC Neferal SRL, era cat pe ce sa gaureasca bugetul USG, reusind intr-o prima faza sa vanda cateva tone de plumb la un pret de opt ori mai mare decat cel practicat pe piata romaneasca.

La inceputul anului 2002 a fost intocmita, de catre responsabilul cu aprovizionarea cu materiale metalurgice neferoase din USG, o comanda pentru 5.100 de kilograme de plumb. Comanda a fost inaintata catre unicul producator de plumb din tara, SC Sometra SA Copsa Mica.

Au fost primite doua oferte, in care se specifica doar ca marfa trebuie achitata in avans, fara a fi specificat insa si pretul. In cursul lui 2002 era programata reparatia a patru coloane carbonatare, pentru aceasta fiind necesar plumbul pentru etansare.

Persoana responsabila cu aprovizionarea cu plumb a modificat, cu de la sine putere, pe comanda aprobata de conducerea USG numele furnizorului si pretul. Drept urmare, USG s-a trezit cu 5.392 de kilograme de plumb, necorespunzator din punct de vedere calitativ si de opt ori mai scump decat cel produs de Sometra SA, furnizorul traditional.

Sute de milioane in publicitate

In data de 5 iunie 2001, intre Interfrance Media, reprezentata de Marian Martinez, si USG, reprezentata de directorul Ion Popescu, s-a incheiat un contract de publicitate unde Interfrance Media publica pe un sfert de pagina reclame pentru USG in raportul pentru Romania, pentru a se distribui cu "Le Monde" si cu "Handlesblatt".

Termenii financiari ai intelegerii mai sus-mentionate implica faptul ca suma totala de 68.400 USD se va plati astfel: prima plata, de 15.000 USD, in august 2001, a doua plata, de 35.000 USD, in septembrie 2001, plata finala, de 18.400 USD, in octombrie 2001.

In 2001, USG avea o situatie financiara care (dupa cum spun expertii) era departe de a-i permite sa angajeze plata a aproape 70.000 de dolari pentru o reclama de un sfert de pagina, chiar si intr-un cotidian prestigios, care apare in strainatate.

In acea vreme, nimeni nu l-a intrebat pe directorul Ion Popescu, proaspat descins din inalturi, de la Bucuresti, ce rost are o astfel de cheltuiala extravaganta si nici daca aceasta cheltuiala va avea vreo eficienta. Ion Popescu nu pierdea nici o ocazie sa precizeze ca a fost pus director la USG de catre PSD si ca acolo el facea politica PSD.

Voiculescu nu-si cunoaste afacerile?

"Este un caz clar de manevra necinstita atunci cand o persoana, care este membru in Consiliul de Administratie al unei societati comerciale cu capital de stat face afaceri prin societatea al carei patron este, cu firma de stat", a declarat presedintele PC, Dan Voiculescu, referindu-se la situatia de la USG.

El a promis ca va cerceta intregul dosar pentru a se edifica cu privire la afacerile care s-au derulat la societatea valceana. "Afacerea cu pricina a fost profitabila pentru USG si s-a desfasurat cu acordul sindicatului", ne-a declarat Dumitru Buse, in intentia de a se scuza.

Aceasta parte a afirmatiei nu respecta adevarul, deoarece afacerea Intergrup Com - USG a facut obiectul unei interpelari adresate de sindicatul "Sodistul" conducerii societatii. "Acel contract de publicitate a avut aprobarea CA si a AGA, precum si a conducerii APAPS.

Pentru incheierea contractului am primit recomandari din partea APAPS si a presedintelui Ion Iliescu, acest contract facand parte dintr-o campanie publicitara in favoarea Romaniei, iar noi ne aflam atunci in plina campanie de promovare a imaginii pentru admiterea in NATO", a declarat fostul director general al USG, Ion Popescu.

El a mai precizat ca acel contract de publicitate "nu a fost achitat in totalitate", iar valoarea continea si TVA, ceea ce ar insemna ca valoarea reala ar fi fost mai mica, initial, solicitandu-se o suma mai mare, respectiv 90.000 de dolari.

In acea perioada USG avea contracte de publicitate la fel de mari si cu ziare centrale, scopul fiind acelasi, de promovare a imaginii Romaniei.