Aseara, instanta clujeana a decis emiterea unor mandate de arest preventiv pentru 29 de zile pe numele a cinci din cei sase sefi de trust. Acuzele care li se aduc acestora se refera la constituirea unui grup infractional organizat si santajul calificat in forma continuata, ce s-ar fi realizat prin intermediul ziarelor pe care le conduceau.

Fostul sef al Crimei Organizate o "mierleste“ in presa

Sase angajati ai Trustului "Gazeta“ au fost audiati, pe rind, in cursul zilei de ieri, de catre procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) Cluj. Primul care a iesit de la audieri a fost Ioan Otel, fost sef al Brigazii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Cluj, reprezentat de avocata Stanca Gidro, decanul Baroului Cluj.

Dupa ce a fost demis din functie pentru celebrul scandal "Moonlight“, acesta a intrat in trustul „Gazeta“, unde ocupa functia de Director de Investigatii.

La audierile de ieri, i-a urmat Aurel Muresan, directorul executiv al Trustului „Gazeta“, Liviu Man, presedintele trustului, Dorel Vidican, director executiv al saptaminalului „Gazeta de Cluj“, Elena Cocut, directorul de publicitate al „Gazetei de Oradea“ si Adrian Avarvarei, seful departamentului Protectie Interna al cotidianului "Buna Ziua, Ardeal“.

Pe numele lor, DIICOT Cluj a emis ieri mandat de retinere pentru 24 de ore, iar aseara, putin inainte de miezul noptii, cinci dintre ei au fost arestati preventiv pentru 29 de zile. La primirea sentintei Curtii de Apel Cluj, Man, Otel, Muresan, Vidican si Cocut au inaintat recurs. La inchiderea editiei, Adrian Avarvarei era inca in audieri.

"Turnati" de persoane publice

Surse judiciare au declarat pentru Monitorul de Cluj ca impotriva celor sase au depus marturie zece personalitati publice. Printre ei se afla omul de afaceri clujean Costica Pocol, directorul Regiei Autonome a Domeniului Public (RADP) Cluj, Marius Cataniciu, si sotia acestuia, Steluta, consilier judetean, dar si Mircea Chertes (PNL), consilierul primului ministru pe probleme sanitar-veterinare.

Contactat telefonic, Mircea Cataniciu ne-a declarat ca, deocamdata, nu face nici o declaratie referitoare la denuntul sau.

Intr-un comunicat remis ieri la amiaza de DIICOT Cluj se arata ca, „incepind cu anul 2004, cei sase, avind fiecare atributii clar delimitate in interiorul grupului infractional, au constrins (prin amenintari cu darea in vileag in publicatiile trustului de presa) oameni de afaceri, politicieni, directori ai unor institutii publice, persoane cu functii de conducere din administratia publica locala sa incheie prin societatile pe care acestia le detin sau le conduc contracte de publicitate cu trustul de presa, in conditiile in care o mare parte din foloasele materiale obtinute in aceasta modalitate le-au folosit in interes personal“.

Perchezitii la redactii si la locuintele ziaristilor

"Mascatii" au luat cu asalt, incepind de ieri dimineata, sediile celor doua ziare ale trustului din Cluj, respectiv „Gazeta de Cluj“ si „Buna Ziua, Ardeal“, dar si locuintele a cinci din cei sase ziaristi audiati. Aseara, sediul ziarului „Gazeta de Cluj“ era inca pazit de trupele DIAS, urmind ca cele doua redactii sa fie sigilate.

Surse judiciare ne-au declarat ca perchezitiile s-au extins si la redactiile din Oradea si Bistrita. Avocatul lui Aurel Muresan, Mircea Ilian, a declarat ieri, imediat dupa audieri, ca clientului sau i-a fost perchezitionata casa si i s-au confiscat toate lucrurile ce aveau legatura cu profesia.

"Totul s-a intimplat foarte repede, clientul meu s-a trezit dimineata cu «mascatii» pe cap“, a declarat avocatul. In timpul audierilor de ieri, seful BCCO Cluj, comisarul Toma Rus, a putut fi vazut, alaturi de citiva angajati de-ai lui, aducind mai multe probe la sediul DIICOT, printre care o unitate de calculator si un sac cu mai multe documente.

Replica "Gazeta"

Intr-un comunicat postat de reprezentantii trustului "Gazeta“ pe site-ul www.hotnews.ro, semnatarii precizeaza ca, "in Romania, a haitui ziaristi a devenit un sport national, (...) a ataca ziaristi si a cauta apropiati prin care poti sa-i lovesti a devenit parte a unor intelegeri la nivel mai mult decit inalt".

In acelasi comunicat, ziaristii descriu momentele de spaima, stres si presiune la care au fost supusi: „Nici una din redactii nu si-a revenit din pumnii DIICOT Cluj. Acasa la colegii nostri au intrat in forta, ca dupa ultimii infractori. Copii, sotii, parinti sub talpa represiunii. Mai mult, nimeni nu ne-a oferit nici un fel de explicatie.

Sase oameni retinuti, douazeci de oameni cu telefoanele inchise, blocati in redactii fara sa poata comunica. La ora 19 nu avem unde face ziarul (...) Azi sintem noi victime ale unor palme primite de la politicieni si inalti politisti-securisti“.

Directorul general al Trustului "Gazeta", Aurelian Grama, ne-a declarat aseara ca in cursul zilei de azi va aparea la tarabe "Buna Ziua, Ardeal", chiar daca va fi redactat intr-o alta redactie de-a trustului, din alt judet.

"Ziua de Iasi“, cercetata si ea pentru santaj

Un caz similar s-a petrecut in luna mai a anului trecut, cind „Ziua de Iasi“ a fost cercetata pentru santaj. Mai bine zis, pe numele a cinci dintre angajatii de atunci ai ziarului, Parchetul National Anticoruptie a declansat actiunea de urmarire penala.

In fruntea "lotului «Ziua»“, se afla chiar directorul acestui ziar, Florin Ghiocel Asimionesei, suspectat ca ar fi incercat, prin amenintari si santaj, sa obtina contracte de publicitate de la mai multi oameni de afaceri locali. Procesul a fost stramutat la o instanta clujeana, unde este in curs de judecare.

Buda: "Justitia sa-si faca treaba!“

Deputat PD, avocatul Daniel Buda, care a fost, pentru o perioada de timp, aparatorul Trustului „Gazeta“, a mentionat ca nu stia nimic despre aceste acuzatii.

"Am reprezentat acest trust de presa, insa din momentul din care am intrat in componenta Consiliului Local am incheiat orice relatie cu ei, deoarece timpul nu mi-a permis si, pe de alta parte, nici nu doream sa fiu acuzat ca sint partizan al vreunei parti.

Este regretabil ceea ce s-a intimplat, dar justitia trebuie sa isi faca treaba indiferent daca e vorba de ziaristi sau politicieni“, a declarat acesta.

APPC nu comenteaza

Presedintele Asociatiei Profesionistilor de Presa Cluj (APPC), Romeo Couti, se abtine, deocamdata, sa faca declaratii referitoare la retinerea ziaristilor clujeni. „Pina la a finalizarea cercetarilor si sentinta instantelor, in calitate de presedinte al APPC ma abtin de la orice comentariu“, ne-a precizat, ieri, acesta.