Daca pana acum cateva zile, planul de bataie pentru Consiliul National al PSD era foarte clar conturat, dupa discutiile succesive de la Cluj, Mircea Geoana, impreuna cu reprezentantii grupului de la Cluj - Ioan Rus, Vasile Dincu si Ilie Sarbu, a plecat cu idei noi spre Targu Mures, unde s-a intalnit, aseara, cu liderii organizatiilor judetene ale PSD.

Mutarea in plic cu care Geoana si grupul de la Cluj au plecat la Targu Mures era de comasare a Congresului de modificare a Statutului, programat pe 10 decembrie 2006 cu cel de alegeri interne, care urma sa aiba loc anul viitor.

Aseara, tarziu, majoritatea liderilor organizatiilor judetene ale PSD inclinau spre acceptarea acestei idei, prezentate de Ioan Rus, liderul grupului de la Cluj, care va fi reluata, astazi, la reuniunea Consiliului National.

Comasarea congreselor

Inca de la intalnirile de la Cluj se prefigura, deja, amanarea convocarii Congresului Extraordinar al PSD de pe 10 decembrie, proiectat pentru schimbarea Statutului partidului. O argumentatie in acest sens tine de factorul temporal.

Daca alegerile pentru Parlamentul European (PE) vor avea loc in primavara anului viitor, tehnic va fi imposibil sa se materializeze ideea lui Geoana si a grupului de la Cluj. Initial, acum o luna, propunerea era ca pe 10 decembrie 2006 sa fie organizat un Congres extraordinar al PSD cu o singura tema: modificarea Statutului partidului.

Cu un nou Statut adoptat de Congresul Extraordinar, urma ca in fiecare organizatie - comunala, oraseneasca municipala si judeteana, a PSD sa se purceada la alegeri interne.

Noile conduceri astfel legitimate urmau sa se intruneasca intr-un Congres ordinar, in 2007, pentru alegeri interne, dupa ce mandatul de doi ani al actualei conduceri expira. Senatorul PSD Vasile Dincu, seful Departamentului de strategie si reforma al partidului si unul din liderii grupului de la Cluj, declara miercuri ca a aparut in partid si propunerea de amanare a Congreselor.

Senatorul Dincu nu crede ca Congresul Extraordinar pentru modificarea Statutului va fi amanat pentru anul 2007, dar considera ca organizarea unui Congres pentru alegeri interne, la anul, e cam greu de facut, pentru ca trebuie alese structurile de conducere de jos in sus. Alegerile interne in toate organizatiile ar putea fi organizate, conform estimarilor liderilor PSD.

In contextul in care alegerile pentru PE vor avea loc in primavara, au aparut temerile ca partidul ar fi prins intr-o campanie electorala dubla, atat pentru alegeri interne, cat si pentru alegerile europarlamentarilor, ceea ce ar implica un efort marit pe mai multe paliere: logistic, financiar si, mai ales de resurse umane.

Chiar daca alegerile pentru PE nu sunt atat de relevante pentru evaluarea unei formatiuni politice, precum alegerile locale ori parlamentare, liderul PSD, Mircea Geoana declara ca partidul trebuie sa fie bine pregatit pentru alegerile europarlamentarilor, un argument in plus pentru a nu amesteca merele cu perele.

Strategie noua, in functie de anticipate

In plus, in noua strategie a lui Geoana si a grupului de la Cluj mai apare un element luat in calcul pentru amanarea Congresului Extraordinar de modificare a Statului PSD si o eventuala comasare a acestuia cu Congresul pentru alegeri din 2007: posibilitatea alegerilor anticipate, pe care, de exemplu, presedintele Basescu le-ar vedea desfasurandu-se concomitent cu cele pentru PE.

In acest caz, este evident ca nici o formatiune politica nu risca sa intre in alegeri anticipate cand au loc si alegeri interne ale structurilor de conducere in respectiva formatiune.

De aceea, la Cluj, Mircea Geoana si reprezentantii grupului de la Cluj au avansat si posibilitatea comasarii, in luna februarie a anului viitor, atat a Congresului de modificare a Stautului, cat si a Congresului de alegeri a noii structuri de conducere.

In acest mod, considera unii lideri PSD, partidul ar putea intra cu motoarele turate in alegerile pentru PE si ar fi pregatit si pentru eventualiatea alegerilor anticipate.

Teama pentru pierderea functiilor

In paralel, insa, ideea amanarii celor doua congrese a aparut, in alte medii PSD, din alta perspectiva. O parte a liderilor centrali si locali au avansat, marti, o noua propunere: Congresul Extraordinar pentru modificarea Statutului se amana pentru anul 2007, iar Congresul PSD pentru alegeri interne, proiectat de Mircea Geoana si de grupul de la Cluj pentru 2007, se amana pentru anul 2008 .

Aceste schimbari de calendar se datoreaza lipsei de apetit al liderilor locali de a-si pierde functiile de presedinti executivi, care ar disparea in urma schimbarii Statutului.

Concret, cele mai mari suparari le sunt produse liderilor centrali si locali ai PSD de propunerile privind reducerea numarului de vicepresedinti de la 11 la 8, si de prelungirea mandatului conducerii centrale a PSD de la 2 ani, asa cum s-a votat in anul 2005, la 4 ani.

Nici asupra viitorului numar de vicepresedinti nu exista un acord major: Mitrea ar opta pentru o formula cu opt vicepresedinti, reprezentanti ai regiunilor de dezvoltare, in timp ce grupul de la Cluj, prin vocea lui Dincu, a avansat ideea restrangerii la cinci a numarului acestora, in paralel cu reducerea numerica si simplificarea tuturor structurilor de conducere.

La fel, eliminarea din Statut a functiei de presedinte executiv pare a fi acceptata de o masa larga, nu insa si propunerea ca aceasta eliminare sa se extinda si la toata organigrama partidului, la nivelul organizatiilor judetene, astfel ca doar fosta functie a lui Adrian Nastase va fi scoasa din Statut, presedintii executivi ai filialelor, chiar si cu o eventuala alta titulatura, urmand sa isi pastreze functiile.

Unul din cei mai interesati lideri sa amane desfasurararea Congreselor este Marian Vanghelie. In prezent presedinte executiv al PSD-Bucuresti, Vanghelie stie ca, prin adoptarea noului Statut si prin organizarea alegerilor interne, isi pierde functia, interesul sau manifest fiind acela de a ocupa functia de presedinte al oranizatiei, post ocupat insa de senatorul Sorin Oprescu.