Dorinta de a castiga mai multi bani si mai repede ii determina pe tineri sa plece la munca peste hotare. Unii pleaca legal, altii insa nu. Este si cazul unor tineri din Lugoj, care, ademeniti de miracolul muncii in Italia, nu s-au mai gandit la consecinte. Astfel ca bucuria lor a fost de scurta durata. Socoteala de acasa nu s-a potrivit deloc cu cea de la fata locului.

S-au trezit dintr-odata sclavi, muncind doar pentru cazare si masa. Iata cum a reusit sa fuga din sclavie V.M., de 27 de ani, din Lugoj.

Recrutorul lugojean

Cum a inceput aceasta poveste ne spune chiar cel implicat. V.M. ne-a declarat: “Am 27 de ani si mi-am dorit foarte mult sa-mi fac un rost. In Lugoj, salariile sunt mici si am inceput sa ma informez cum as putea sa ajung in Italia sa muncesc, ca sa castig euro. Un prieten de-al meu, care este acum in Italia, mi l-a recomandat pe Nicu Otescu.

Pe acesta l-am contactat la un numar de telefon si, dupa cateva discutii prealabile, s-a stabilit plecarea in 17 octombrie 2006. Intelegerea verbala era cam asa: Nicu Otescu imi plateste drumul de 130 euro, imi va oferi un loc de munca, urmand ca el sa-si recupereze banii din ceea voi castiga eu.

Tot atunci Nicu Otescu mi-a promis ca voi lucra intr-un restaurant, la circa 19 km de orasul Teramo, ca voi primi in mana 500 euro pe luna, plus cazare si trei mese pe zi”.

Inceputul sclaviei

Transportul a fost facut cu un microbuz Wolkswagen de 8 locuri. Cum au ajuns in Italia, l-au cunoscut pe patronul restaurantului “La Tana della Volpe”, care nu i-a lasat nici macar sa se odihneasca o jumatate de ora, i-a pus direct la munca bruta, la spalatul pardoselii si al vaselor la bucatarie etc. Despre acest lucru, V.M.

ne-a spus: “In scurt timp mi-am dat seama ca intelegerea cu Nicu Otescu a picat si lucrurile stau in realitate altfel. Italianul ne dadea de mancare nu-mai de doua ori pe zi si nu de trei cum ne-am inteles. Iar ziua libera, promisa de Nicu Otescu, a disparut. In ziua in care restaurantul era inchis, eram trimis la sapat la santuri sau alte munci grele”.

Descoperirea inselaciunii

V.M. a mai spus: “La acelasi restaurant, mai lucra de vreo trei luni un tanar din Arad. Acesta se plangea ca nu a primit nici un ban, iar cand i-a cerut lui Domenico, acesta i-a spus doar atat: “Via!” Cand l-am intrebat pe aradean de ce nu merge la Politie sau la Carabinieri, el mi-a spus ca si politistii si carabinierii sunt cumparati.

In Teramo si imprejurimi, aproape la fiecare casa exista un restaurant sau un bar, care in realitate acopera alte afaceri ilicite, traficul de droguri, contrabanda si altele. Pe parcursul a doua saptamani am aflat ca Nicu Otescu primeste banii pentru munca noastra si m-am gandit sa fug. Am o cunostiinta in Italia, care mi-a promis ca ma ajuta sa ajung in tara.

In 27 octombrie 2006, am prins momentul cand patronul era plecat si am fugit. Am mers 17 km pe jos, dupa care am luat un autobuz pana la Teramo, iar de aici cu trenul pana la Padova, unde locuia cunostinta mea. Cu ajutorul ei, am ajuns in tara si sunt hotarat sa denunt la Politie aceasta escrocherie”.

Lugojeni inselati

V.M. ne-a spus: “La acelasi restaurant lucra si o lugojeanca, pe nume Isa, de 21 de ani. si pe aceasta a ademenit-o Nicu Otescu. E pacat de ea, ca are un copil de 5 luni si a plecat in Italia ca sa nu moara de foame”.

Fiindca veni vorba de lu-gojeni inselati, alaturam si cazul lui Ovidiu Nicolae T., de 28 de ani, care a fost dus in Italia, tot de un lugo-jean, dar nu Nicu Otescu, fiind abandonat in Palermo, capitala provinciei Sicilia. si lui i s-a promis un loc de munca, pentru care a platit in avans 400 euro.

O statistica neoficiala arata ca in aceasi situatie sunt cel putin 250 de lugojeni, dar de rusine nu vor sa arate opiniei publice modul cum traficantii de carne vie reinstaleaza sclavia in Italia la mai bine de 500 de ani de ani de la abolirea acesteia.

Munca legala in Italia

Din “Ghidul romanului in Italia” am spicuit cateva puncte obligatorii pentru munca legala in Italia: “Angajatorul va prezenta la Biroul Unic pentru Imigrare, de pe langa Prefecturi, o cerere nominala, acte care sa demonstreze unde va locui angajatul, proiectul de contract cu toate conditiile prevazute de lege, o declaratie prin care isi asuma cheltuielile de repatriere si o

declaratie prin care se obliga sa anunte Institutiei orice modificare a contractu-lui initial”. In incheiere, atragem atentia lugojenilor si nu numai, ca in UE munca la negru este pedepsita, vinovati fiind considerati atat angajatorul cat si angajatii, iar dupa 1 ianuarie 2007, ca cetateni ai UE, cei vinovati vor fi aspru pedepsiti.