Cei din generatia care a refuzat carnetele de membru UTC si PCR, l-am perceput pe fostul presedinte de partid si candidat la functia de presedinte de republica ca pe un fost. Comunist. Unul dintre cei multi locuind confortabil in scumpa noastra patrie, fara a fi fost deranjati de austeritatea intelectuala a „filozofiei” societatii socialiste multilateral dezvoltate.

Sau de individualismul anarhic al lui Ceausescu. Dimpotriva. Nici unul dintre economistii defunctului regim, cu atat mai putin un Stolojan, un Isarescu, un Remes, Dijmarescu, sau Vacaroiu nu a indraznit sa promoveze macar principiile individualismul socialist.

Eroii vremurilor lor, posesorii aceleasi identitati ideologice si de breasla din Ungaria vecina si comunista, inca din 1956 au dat expresie starii de spirit si temperament specifice individualismului liberal, obligandu-l pe Kadar sa renunte la monetarismul debil in favoarea implantului de principiu al cererii si ofertei, cu care au revolutionat efectiv economia lor nationala.

Decenii de-a randul, Ungaria a fost vitrina cu bijuterii a socialismului sovietic. Naivii din1989 - „carnea de tun” cu care a fost pavat drumul catre raiul capitalist -, sunt in mare parte efectivul celor „nehotarati”, care nu l-au nici criticat, dar nici apreciat pe Theodor Stolojan, in particular.

Au inteles - cu pretul bunului simt ce le-a fost "intinat” de liberalismul, crestin-democratia, social-democratia, „despotismul intelept” al post-comunismului romanesc-, ca nu numai elita politica romaneasca, dar o mare parte a societatii romanesti sufera de o groaznica criza de identitate.

Citesc in ziare -in sfarsit!-, opinia potrivit careia PNL suporta o criza de identitate doctrinara. Cu adevarat, asa si este! Dar nu este singurul partid diagnosticat aidoma.

Imi poate spune cineva ce sume au capitalizat economia romaneasca aduse cu vehiculul liberal? Poate sa imi explice cineva, de ce PSD in loc sa fi fost preocupata de realizarea programelor de asistenta sociala, desfasura pana deunazi -cu o impetuozitate uneori violenta-, o politica de capitalizare specifica doctrinei liberale!? Chiar nu deranjeaza pe nimeni -din aceasta asa zisa elita politica-,

faptul ca doctrina crestin democrata este muribunda? Sunt convins de faptul, ca sanatatea fizica a Dlui. Theodor Stolojan s-a imbunatatit si-i doresc sa traiasca ani multi! Dar nu in PNL. Caci, in ciuda actualului sau carnet de partid, doctrinar el este un exemplar de stanga al endogamicei politici romanesti.

Mircea SERBAN, Viseu de Sus

* Endogamie = (1) casatorie obligatorie in sanul aceluiasi trib,

(2) unire a doi gameti (celule sexuale ), formati in acelasi organism.

** Liniment = Alifie