Mult timp, ierarhii Bisericii Ortodoxe au sustinut varianta inversa, potrivit careia dosarele clerului sunt o problema strict bisericeasca. Este pentru prima oara cand un comunicat oficial venit din partea Bisericii Ortodoxe sustine ca CNSAS trebuie sa isi faca datoria conform legii proprii de organizare, chiar daca este vorba de dosarele de Securitate ale preotilor ortodocsi.

Comunicatul Sinodului face o distinctie clara intre modalitatea proprie oricarui preot de a-si marturisi delatiunile din timpul comunismului prin intermediul Tainei Marturisirii si faptul ca Biserica nu va impiedica CNSAS sa isi faca datoria daca dosarele prelatilor vor ajunge in custodia controversatei institutii care se ocupa de dosariada. Purtatorul de cuvant al Mitropoliei Clujului, pr.

Bogdan Ivanov, a explicat ieri, pentru ZIUA de Cluj, semnificatie comunicatului. Este clar, din punctul nostru de vedere, al Sinodului, ca CNSAS trebuie sa isi faca datoria in baza legii proprii de functionare si la asta se refera exact comunicatul. Ierarhii din cele patru eparhii ortodoxe de pe cuprinsul Mitropoliei sustin ca aceasta este cea mai buna solutie.

Comunicatul spune clar ca Biserica nu are nici un amestec in activitatea CNSAS, iar problemele de ordin etic, cum ar fi delatiunea, care e un pacat, tin strict de biserica si se reglementeaza in cadrul ei. De altfel, Prea Sfintia Sa Bartolomeu a si explicat, in urma cu doua saptamani, prin exemple concrete acest lucru.

Precizam ca acum o luna Mitropolitul Bartolomeu Anania mai sustinea inca ideea ca dosarele de Securitate ale preotilor sa fie studiate in sistemul bisericesc. Reamintim ca pana acum, CNSAS nu a inceput analiza acestor dosare care sunt secretizate si nu se afla in custodia CNSAS desi conducerea institutiei si opinia publica au solicitat in repetate randuri desecretizarea acestora.

Sa se inceapa cu ofiterii de Securitate

Personalitati ale societatii civile spun ca initiativa Sinodului este una pozitiva, dar sustin ca deconspirarea se face intr-o modalitate gresita. E un proces necesar de igienizare a societatii in care trebuie sa se implice si preotii si sa dea seama si ei de ce s-a intamplat in comunism.

Eu cred ca deconspirarea nu a inceput, insa, in modul cel mai bun, adica a debutat in sens invers, cu delatorii si informatorii in loc sa fie deconspirati cei care au declansat de la cel mai inalt nivel oprimarea. Adica ofiterii de Securitate si activistii de partid.

Trebuie sa existe nuante in vinovatie si trebuie sa incepem de la capii Securitatii vinovati de represiune, nu cu cei care au cedat si care au vinovatia lor fara indoiala, considera scriitoarea Ruxandra Cesereanu.

E normal ca biserica sa isi apere jurisdictia, dar e bine ca ea sa dea un semnal in ce priveste lamurirea situatiei prin care a trecut timp de 50 de ani de comunism, sustine si istoricul Ovidiu Pecican, de la Universitatea Babes - Bolyai.

Vrem purificare

Noi dorim sa se faca lumina, sa se stie clar ce s-a intamplat cu cei care nu au putut rezista presiunilor Securitatii. Adevarul trebuie sa fie spus pana la capat a comentat comunicatul Sinodului pr. Daniel Avram, purtator de cuvant al Eparhiei greco-catolice de Cluj - Gherla.

Politicienii clujeni, de acord cu decizia Sinodului

PSD Cluj si-a formulat, inca de saptamana trecuta, inaintea intrunirii de la Ramet a Sinodului Mitropolitan, un punct de vedere prin vocea presedintelui organizatiei municipale a partidului, Remus Lapusan.

Pornind de la considerentul ca Biserica reprezinta unul dintre pilonii societatii, Lapusan a precizat ca PSD Cluj cere ca dosarele membrilor cultelor religioase sa fie predate bisericilor, urmand ca decizia sa apartina acestora din urma. Presedintele PNTCD Cluj, Serban Radulescu, ne-a declarat ca o hotarare in acest sens ar trebui luata pentru toate bisericile, nu numai pentru BOR.

Cred ca cel mai bine ar fi ca desconspirarea sa se faca, insa lustratia sa fie apanajul bisericilor, a opinat Radulescu. La randul sau, deputatul UDMR de Cluj, Mate Andras Levente, considera ar fi bine de stiut care fete bisericesti au facut politie politica ori au colaborat cu Securitatea.

Ar fi bine de stiut si care au colaborat benevol si care au fost fortati, prin diverse presiuni, sa colaboreze. Oricum, dupa ce se afla acest lucru, cred ca decizia nu poate fi luata decat de biserici, considera Mate. Si liderul PNL Cluj, Marius Nicoara, considera ca decizia Sinodului Mitropolitan este binevenita.

Este o decizie fireasca si inteleapta a Bisericii Ortodoxe Romane, a declarat, pentru ZIUA de Cluj, Marius Nicoara. Presedintele PD Cluj, Daniel Buda, considera canici nu poate fi alta varianta de lucru. CNSAS sa-si faca datoria, sa spuna cine a colaborat cu Securitatea, iar apoi fiecare va raspunde in fata sinodurilor ori a organismelor bisericesti.

Doar acestea pot aprecia in ce masura un membru al clerului poate si in ce mod continua activitatea, ne-a precizat Daniel Buda.