Cladirea inteligenta inseamna un sistem care raspunde cat mai usor posibil mediului, spune Doru Lupeanu, marketing manager Grup de Lux. Proprietarul isi asigura automatizarea casei si managementul partii de incalzire, ventilatie sau climatizare, alarma, supravegherea copilului sau sonorizare.

In Cluj, sistemul este aplicat mai degraba pentru imobilele de birouri: Maestro Business Center sau birourile Frosys, furnizor de echipamente si servicii in domeniul electric. Exista un proiect pentru o casa privata in Andrei Muresanu.

Beneficiarul vrea sa aiba controlul incalzirii, luminii, sistemului antiincendiu, cu posibilitatea de comanda prin telefonul mobil sau prin intermediul Internetului, de la distanta sau local, cu ajutorul unei telecomenzi, spune Mircea Sauca, inginer proiectant la Frosys.

Jaluzele impotriva hotilor

Sistemul poate controla intensitatea luminii sau caldura, stie sa treaca automat de la regimul de noapte la cel de zi. Se pot stabili niste conditii: anumite actiuni programate, cu ajutorul unui ceas intern, in functie de ore. Stabilesti o temperatura de confort, in general 21 de grade, si aceasta este mentinuta constanta.

Fiecare proprietar poate configura elementele in functie de standardele proprii, a explicat Sauca. Sistemul creeaza senzatia ca locatarii sunt acasa chiar daca acestia au plecat - aprind luminile, se trag jaluzelele. Inclusiv prizele sau calitatea aerului pot fi controlate, printr-o simpla apasare de buton, a mai declarat acesta.

Controlul locuintei prin Internet

Ventilatia este un element important in asigurarea confortului: sa ai aer curat tot timpul in casa este important. Clientii pot alege si varianta economic pentru reducerea costurilor. Exista studii care arata ca, pentru imobile de birouri, valoarea investitiei poate fi recuperata in 4-5 ani, spune proiectantul. Costurile pentru implementarea unei astfel de solutii sunt de 15-40 euro/ mp.

Daca beneficiarii doresc elemente mai simple si control local, costurile sunt mai reduse, afirma Sauca. Pretul include senzorii care se instaleaza, echipamentele de control, programul software necesar. Controlul se poate realiza fie prin panouri de comanda, fie de la distanta, chiar prin computer sau telefon mobil. Solutiile pot diferi in functie de tipul imobilului.

Daca, pentru birouri, solutia centralizata si controlul local sunt variantele cel mai adoptate datorita numarului mare de utilizatori, pentru casele private clientii prefera controlul de la distanta.

Contoare citite la distanta

Pentru viitoarele ansambluri rezidentiale, dezvoltatorii pregatesc sistemul de cladire inteligenta. In Cartierul Lombului, pe care il avem in pregatire, vom introduce elemente care sa asigure controlul automat asupra unor functii. Orice proiect va trebui gandit pe acest tip de coordonate. Exista solutii care fac posibila citirea contoarelor de la distanta, spune arhitectul Marcel Crisan.

Investitia pentru aplicarea acestor standarde ajunge la 3% din costul locuintei. Si in cazul dezvoltatorului Casa Real Estate (CRE), conceptul va fi aplicat in cadrul proiectelor sale. Solutiile difera \n functie de beneficiari si de tipul imobilului.

Control automat de la lumini la jaluzele, sistem de acces cu cartele pentru cladirea de birouri sau administrare centralizata sunt elemente care se regasesc in proiectele noastre, spune Diana Calfa, manager CRE.