Oficialii Dacia-Renault au anuntat ieri ca vor declansa o campanie de recrutare de studenti si de absolventi ai Universitatii Tehnice Cluj-Napoca (UTCN) pentru cele 3000 de posturi de ingineri de care va avea nevoie compania. Un inginer la Renault castiga, in Franta, in jur de 4000 de euro. In Romania, Renault va plati un tanar absolvent cu peste 10 milioane de lei.

Investitie in ingineri

A doua investitie de calibru Renault in Romania presupune locuri de munca pentru personal cu studii superioare, precum si instalarea in tara a unor furnizori si colaboratori ai companiei. Francezii vor aloca 470 de milioane de euro pentru un centru de inginerie pentru automobile.

Vom parcurge, in Romania, toate etapele de realizare a autovehiculelor, de la conceptie la productie, nu doar import de know-how. Cautam chiar studenti din anii IV si V. Intentionam sa racolam tineri care vor sa lucreze in conditii similare cu cele din Vest si pentru salarii echivalente.

Salariul unui inginer din Romania nu va fi egal cu al unuia din Franta, care este de 3500-4000, dar se vor apropia de acesta, ne-a declarat Constantin Stroe, vicepresedinte Dacia-Renault. Specialistii de la Renault au selectat 120 de CV-uri din cele 600 sosite din toata tara. Vom face turnee de recrutare in tara, la universitatile tehnice.

Nu vom ajunge la toate universitatile, dar pe cea din Cluj nu o vom rata, a subliniat Stroe.

Bataie pe studenti

Investitia Emerson este in derulare in Parcul Industrial Tetarom 2, iar compania va avea nevoie de 150-200 de ingineri. Cei mai multi vor fi proaspat absolventi ai UTCN. Exista pozitii pentru care este necesara experienta, dar vom avea si posturi de entry level, pe care pot sa le ocupe absolventii mai tineri, spune Catalin Banciu, director general Emerson Romania.

Angajatii vor avea posibilitati de promovare si acces la training-uri. Locatia de la Cluj va fi gata abia anul vitor, asa ca suntem la stadiul de studiere a pietei, a mai spus Banciu. Interesul investitorilor importanti este foarte mare pentru studentii clujeni. In unele cazuri se poarta adevarate ?batalii? pentru ei, spune Adrian Baicusi, director general Siemens Romania.

Potrivit acestuia, zona are potential de dezvoltare. Clujul nu este acoperit de companiile de software. Intentionam sa dezvoltam aici un puternic centru de acest gen si vom folosi multi studenti, a afirmat Baicusi. El a subliniat ca in urmatorii ani, pe partea de dezvoltare software, numarul angajatilor de la Cluj va creste pana la 200.