Un grup de persoane din judetul Timis care, in urma cu mai multi ani, si-au dat pamanturile in arenda unei societati apartinand miliardarului Ovidiu Tender, reclama acum faptul ca nu li s-au achitat drepturile banesti aferente anului 2004.

In aceasta situatie se gasesc nu mai putin de 24 proprietari de parcele, aflate in zona fostei ferme de protocol a Partidului Comunist, care au semnat contracte de arendare cu SC "Agroindustriala KM 6" SA Timisoara.

Oamenii revendica 87.548 de kilograme de grau sau contravaloarea in bani, respectiv 310.775.264 milioane de lei vechi, suma reevaluata cu co-eficientul de inflatie.

Aceste restante perpetuate timp de doi ani se datoreaza falimentului societatii "Agroindustriala" si a unui sechestru asigurator pus de Directia Generala a Finantelor Publice asupra cantitatilor de cereale ce-ar fi trebuit impartite arendatorilor.

In aceasta situatie se afla si Alexandru Parva, din Timisoara, care pentru cele 30 de hectare date in arenda ar fi trebuit sa primeasca suma de 42,5 milioane de lei vechi. Falimentul "Agroindustrialei" l-a pus, insa, pe o lista de asteptare unde mai apar alti 23 de potentiali pagubiti.

"In 2002 am semnat un contract de arenda cu societatea "Agroindustriala" si urma sa primesc anual cantitatea de 400 kg de grau la hectar sau contravaloarea in bani. Lucrurile au mers bine pana in momentul in care firma a dat faliment, iar Finantele au declansat procedura de recuperare a taxelor si impozitelor cuvenite statului.

Inexplicabil, s-a pus sechestru pe cantitatile de grau care ni s-ar fi cuvenit noua. De aproape doi ani bat din usa in usa pentru a-mi recupera paguba si sunt mereu amanat. Cred ca problema ar fi trebuit rezolvata mai repede, in conditiile in care toate terenurile "Agroindustriala" au fost preluate de o alta societate apartinand lui Ovidiu Tender.

Este vorba despre SC "Agrosem" SA Timisoara, cu care am incheiat noi contracte de arenda", a spus Parva.

Barbatul s-a mirat ca la o avere estimata la aproape 200 milioane de dolari, conform ultimelor clasamente, Ovidiu Tender nu-si permite sa plateasca o datorie de mai putin de 10.000 de euro. Pe de alta parte, directorul "Agrosem", Mircea Frandes, s-a declarat nemultumit de "valurile" pe care incearca sa le faca Alexandru Parva.

Graul cuvenit arendatorilor, sechestrat de Finante

"A fost la mine acum cateva zile si i-am spus sa aiba rabdare ca incerc sa-i rezolv situatia. Contabilitatea "Agroindustriala" nu are nimic in comun cu cea a "Agrosem". Nu pot sa lucrez sub presiune. Din cele 24 de persoane aflate pe lista de datorii a "Agroindustriala" au mai ramas doar 12. Ceilalti si-au primit drepturile.

Acolo a fost vorba despre o eroare a fostei conduceri, care nu a separat in contabilitate graul oamenilor de cel al societatii si, in acest fel, s-a permis punerea sub sechestru. Pe "Agrosem" nu avem nici o plata restanta", a spus reprezentantul firmei.

In ciuda cererilor repetate (nr. 3/24.01.2005 si nr. 42/05.05.2005) prin care conducerea fostei societati a solicitat aprobarea vanzarii a 138.646 kg din graul pus sub sechestru pentru onorarea datoriilor catre arendatori, Directia Finantelor a ramas ferma pe pozitie in tendinta de a recupera datoriile catre stat. "Este o problema mai veche.

Din documentele contabile puse la dispozitia noastra de catre re-prezentantii firmei falimentare nu reiesea ca graul este al unor persoane fizice. Altfel inspectorii nostri nu puteau sa il puna sub sechestru. Noi puteam sa ne indreptam doar impotriva bunurilor debitorului. Ei puteau sa atace in instanta procesul-verbal de sechestru.

Daca nu au facut-o, acum este tardiv", a declarat adjunctul Directiei Generale a Finantelor Publice, Doru Dudas.