Au mai ramas trei

Trei nume grele din Dosarul "Gazeta“ au fost puse azi-noapte in libertate! In cazurile lui Dan Parcalab, director de dezvoltare in trust si director general al „Gazetei de Maramures“, Aurelian Grama, director general al trustului si coordonator al mai multor publicatii din trust, si Dorel Vidican, director executiv al trustului, Curtea de Apel a dispus cercetarea in stare de libertate.

Cei trei vor fi obligati ca, pe parcursul cercetarii, sa nu paraseasca tara. Liviu Man, presedintele Trustului „Gazeta“, Ioan Otel, director de Investigatii, si Aurel Muresan, director administrativ, ramin in continuare in stare de arest preventiv. Ei se afla in inchisoare de 3 luni de zile.

In momentul in care i s-a acordat ultimul cuvint de catre judecatori, Aurel Muresan a izbucnit in lacrimi!

Tot aseara, judecatorii Curtii de Apel Cluj au dispus inlocuirea masurii de a nu parasi localitatea cu cea de a nu parasi tara pe parcursul perioadei de cercetare in cazurile lui Memoranda Onac, Anca Cocut si Adrian Avarvarei. Parcalab, Grama si Vidican au fost eliberati din Penitenciarul de Maxima Siguranta Gherla inca de azi-noapte.

Dan Parcalab parea slabit ieri in timpul infatisarii, in conditiile in care se afla in greva foamei de 2 saptamini, timp in care a consumat numai apa si ceai indulcit.

Rechizitoriul, "un pamflet“!

De-a lungul mai multor ore de proces, apararea inculpatilor a invocat repetate incalcari de procedura din partea anchetatorilor, considerind ca rechizitoriul intocmit in dosar este „un pamflet“ cu multe semne de intrebare.

Aparatorul lui Dan Parcalab, Vasile Jurj, a evidentiat faptul ca s-au adaugat declaratiile a doua parti vatamate dupa ce dosarul a fost trimis in instanta spre judecare. Este vorba de declaratii date de doua persoane din Baia Mare care se pling de faptul ca au fost amenintate telefonic de o persoana din anturajul lui Parcalab. In viziunea aparatorului, acest lucru este ilegal.

Aparatorii au mai condamnat si faptul ca in hotarirea Tribunalului Cluj privind mentinerea starii de arest preventiv pentru Man, Vidican, Muresan, Otel si Grama s-a apreciat ca sint importante in motivarea mentinerii arestului preventiv „vulgaritatea convorbirilor, atitudinea aroganta a inculpatilor, ceea ce reprezinta componente ce dovedesc existenta pericolului concret“.

Cerere de stramutare a procesului

Avocata lui Ioan Otel, Stanca Gidro, a condamnat ieri faptul ca foarte multe interceptari telefonice transcrise s-au facut publice, prin intermediul presei, pe Internet. „Parca ne aflam intr-un dosar public! Au fost publicate convorbiri care in mod normal nu aveau cum sa fie publice: sint probe in dosar“, a declarat aceasta in fata completului de judecata.

De altfel, avocatul inculpatului Man, Mihai Neamtu, a depus luni o cerere prin care cere stramutarea dosarului, pe motivul mediatizarii excesive si a faptului ca justitia nu poate fi impartiala in aceste conditii. Primul termen de judecata este stabilit pentru 14 februarie, la Tribunalul Cluj. (Ioana OROS)