Primele 11 luni din anul recent incheiat au adus economiei judetului importante beneficii. Depasirile productiei industriale estimate se ridica la 5,9%. Judetul Sibiu a inregistrat exporturi de peste 600 milioane euro. Balanta comerciala externa este, insa, deficitara cu 1,4 miliarde euro. Deficitul foarte mare a fost inregistrat la importul realizat la gaze naturale care se inregistreaza la Romgaz, desi distributia gazelor se face in toata tara.

Noi firme

Noile firme cu capital strain, mixt sau autohton, inregistrate in ultimii ani in Registrul Comertului, aduc un plus de valoare economiei judetului, care incepe sa-si revina dupa devalizarile din anii '90. Numai in luna noiembrie 2006, ultima luna cuprinsa in statistica, au fost inregistrate 38 de firme, cu aport de capital strain, care contribuie, pe de o parte, la imbogatirea patrimoniului industrial al Sibiului, iar pe de alta parte, la ocuparea fortei de munca disponibila in judet.

Deficit major

Chiar daca activitatea industriala in judetul Sibiu inregistreaza un trend crescator, balanta comerciala este deficitara. Volumul de exporturi nu il acopera pe cel al importurilor. Potrivit directorului Directiei Judetene de Statistica Sibiu, Ioan Mircea Muresan, ultima balanta comerciala, intocmita pe 11 luni, pe 2006, este deficitara in special din cauza importurilor de gaze naturale realizate prin Romgaz.

"Excluzind importurile de gaze naturale, pentru consumatorii din intreaga tara, balanta inregistreaza un deficit de peste 197 milioane euro. In principal este vorba de importuri de utilaje, dar si de produse necesare industriei", spune Muresan.

Valori negative

Importante deficite s-au inregistrat la combustibili, uleiuri minerale si produsele derivate din distilarea acestora, care inregistreaza un minus de 1.260.782.000 euro, ca urmare a importarii intregii cantitati care se consuma in economia judetului. O contributie importanta la dezechilibrul balantei comerciale o au produsele industriei chimice si ale industriilor conexe, care contribuie negativ cu 105.558.000 euro.

Valori negative mai sint inregistrate la capitolul masini, aparate si echipamente electrice - 36.401.000 euro, metale comune si articole din acestea - 5.685.000 euro, instrumente si aparate optice - 5.420.000 euro.

Valori pozitive

Cumulat in 11 luni, in 2006, Sibiul a exportat produse in valoare de peste 660 milioane euro, in timp ce suma importurilor a ajuns la 2,1 miliarde euro. Printre capitolele de comert exterior la care se inregistreaza un sold pozitiv se numara articolele de incaltaminte (peste 38 de milioane euro), mobila si aparate de luminat (27 milioane euro), piei si blanuri (peste 23 de milioane euro), materiale textile (4,4 milioane euro), sticla si articole de sticla (1,9 milioane).

Industria, pe val

Datele provizorii pe primele 11 luni din acest an au scos in evidenta depasiri de 5,9% pe total industrie. Cele mai mari depasiri s-au inregistrat in industria prelucratoare - 6,1 %, si 4,5% in industria extractiva. La negativ se inscrie energia electrica si termica, gaze si apa, cu un minus de 7,9%.

Cele mai spectaculoase cresteri s-au inregistrat in industria extractiva in ianuarie - plus 14%, februarie - plus 26,8 %, iunie - plus 22% si octombrie - plus 34 %. In industria prelucratoare, cele mai mari realizari au fost inregistrate in lunile martie, mai si octombrie.