Conducerea CJ Timis se zbate, pe ultima suta de metri, sa gaseasca un spatiu pentru a muta doua sectii importante ale Bibliotecii Judetene, dupa ce locatiile din complexul Bastion intra in reabilitare capitala, cu finantare europeana.

Astfel, angajatii institutiei de cultura trebuie sa impacheteze, pana la mijlocul lunii aprilie, sute de mii de carti, ziare si periodice, unele de mare valoare, fara ca cineva sa stie unde vor fi duse.

La sectia de imprumut pentru adulti, mai multe bibliotecare pregateau, ieri, cutiile pentru a pune fondul de carte. Nici una dintre ele nu stia unde se vor duce aceste carti sau daca isi vor pierde ori nu serviciul.

Pe usa de intrare in biblioteca au fost lipite afise care anunta ca, din data de 1 februarie, sectia este inchisa pentru public si ca publicatiile care au fost imprumutate trebuie sa fie returnate pana in 15 februarie.

La sectia de ziare si periodice, cele doua angajate au reusit sa impacheteze cateva zeci de cutii. Cu o masca pe fata, din cauza prafului, bibliotecarele erau la fel de nedumerite cu privire la importantul patrimoniu care va trebui sa zaca o perioada nedeterminata in cutii, in cine stie ce conditii, in vreun depozit sau subsol insalubru.

“Si pana acum aveam probleme cu spatiul si situatia nu era foarte buna. Acum nu stim ce ne facem cu tot ce avem aici. Nici macar nu stim unde o sa depozitam aceste cutii, nu va fi loc nici pentru ele”, a spus Csoke Ildiko, una dintre angajate.

Fondul de carte aflat in spatiul ocupat de ani de zile la Bastion ajunge la circa 190.000 de bucati. Cele mai vechi publicatii romanesti si straine din depozit au aproape doua secole si sunt de mare valoare.

“Avem un exemplar al poetului Ovidiu, editie bilingva, romano-franceza, cu gravuri, precum si cel mai vechi periodic din Banat, «Temesvarer Wochblatt», in cinci volume, din 1845. Acestea trebuie sa fie intretinute, nu sa fie aruncate in niste cutii si sa le roada sobolanii”, a mai spus bibliotecara.