Santajul lovea din mai multe parti / Interceptarile telefonice au scos la iveala faptul ca echipa lui Liviu Man lucra concertat. Articole defaimatoare, sau asa-zise dezvaluiri, apareau nu doar in ziarele lui Liviu Man ci erau trimise si la Catavencu.

Sub acoperirea anonimatului se lansau si acolo loviturile-semnal pe care le aplicau baietii de la Cluj pentru a stoarce bani. Evident, cu mai multe sanse daca aveau la indemina si un suport ca revista Catavencu. Ca cititori, intelegem unde este vorba de umor si unde este vorba de atacuri dure la adresa unor persoane sau firme.

L-am contactat telefonic pe Liviu Alexa, cel care apare ca interlocutor al lui Liviu Man si autor, dupa cum singur spune, al unor articole din Catavencu. Nu a dorit sa raspunda la intrebarile noastre. Nici de ce apare in interceptarile respective, nici ce relatie are Domnia Sa cu revista Catavencu si nici ce fel de relatie avea cu sefii Trustului Gazeta.

"Nu comentez, intelegeti ce vreti.” a fost raspunsul la fiecare intrebare pusa de noi pe aceasta tema.

Nu putem spune ca sefii Trustului Gazeta erau asociati grupului Catavencu, dar in mod sigur putem spune ca in Catavencu au aparut de-a lungul anilor articole despre fapte si persoane de la Cluj in care informatiile erau eronate, pentru ca nu erau verificate.

Revenind, discutiile dintre Liviu Man si Liviu Alexa demonstreaza faptul ca echipa ataca cel putin pe doua fronturi atunci cind loveau un personaj in scopul santajului. Ba mai mult, intr-un facsimil veti vedea ca este vorba de facturi pentru „publicitate” pe care Petrom Service le-a facut in gazetele lui Man.

De ce ar face o firma ca Petrom Service (care are televiziunea Realitatea, ziare centrale, revista “Catavencu”), publicitate in publicatii de tiraj mic, tocmai in Cluj? Ba mai mult, cei care monitorizeaza presa locala spun ca nu a existat niciodata o macheta publicitara cu Petrom Service in ziarele lui Man.

I-am contactat pe cei de la Petrom Service pentru a afla cum au ajuns sa-si faca „publicitate” sau sa plateasca facturi la Gazeta lui Liviu Man. Directorul pe probleme de comunicare nu a raspuns la apelurile Foii Transilvane desi a fost sunat de nenumarate ori.

Academia Catavencu nu-si cunoaste colaboratorii locali, dar le publica articolele

Liviu Mihaiu despre Trustul Gazeta si revista pe care o conduce

In transcrierile convorbirilor telefonice ale celor implicati in scandalul Gazeta apare si numele celui mai cunoscut saptaminal central, care, de zeci de ani, isi propune lecuirea politicii, presei si societatii romanesti de toate viciile lor.

Contactat de Foaia Transilvana, Liviu Mihaiu, redactor sef adjunct si membru fondator al Academiei Catavencu, contesta legarea numelui Academiei de cel al „colaboratorilor” lui Liviu Man.

FTR: Ca vechi gazetar, militant pentru libertatea presei, dar si pentru respectarea deontologiei cum comentati ce se intimpla in cazul Gazeta?

Liviu Mihaiu: Ce se-ntimpla la Gazeta am comentat in anchetele din pagina trei a A.C. incepind cu anul 1998 pina mai saptaminile trecute, in 2007. Sintem prima publicatie care a atacat frontal cu riscuri foarte mari santajul din presa.

FTR: Academia Catavencu apare in convorbirile lui Liviu Man de la Gazeta de Cluj cu unul dintre colaboratorii dvs., Liviu Alexa. Se intelege din convorbire ca lucrau impreuna, cel putin pe anumite subiecte, si foloseau Catavencu in scopuri comune. Daca aceste atacuri erau subiect de santaj, nu credeti ca introducerea lor in Catavencu va aduce si dvs. prejudicii de credibilitate si imagine?

Liviu Mihaiu:In convorbirile lui Man pot aparea si referiri la Iisus, fara ca Acesta sa-si dea acordul sau sa participe la viata gazetareasca a urbei napocane.

Nu stiu continutul convorbirilor inregistrate, dar pot sa va asigur ca publicatia (Catavencu) care refuza bani publicitari de la Statul lui Iliescu si Nastase sau de la corporatii ca Rosia Montana nu s-a implicat in acest gen de gainarii, oricit de mult si-ar dori unii sa ne lipeasca ba de petrol, ba de homosexualitate, ba de exploatari fantasmagorice in Delta Dunarii, asa cum tot aud pe piata neagra a surselor...

FTR: Cum apreciati delatiunea si atacul la persoana, fara ca informatiile sa fie verificate? Ce fel de presa este aceea care publica informatii grave despre persoane fara sa verifice ceea ce publica?

Liviu Mihaiu: Ce faceti? Imi puneti intrebari scolaresti de genul celor desprinse din codul profesional al jurnalistului? Dar dumneavoastra ce parere aveti despre Diavol? Dar despre Dumnezeu?!

FTR: Totusi, asocierea revistei dvs. cu Gazeta de Cluj este nefasta. De aceea, va intreb, obisnuiti sa verificati informatiile primite de la colaboratori?

Liviu Mihaiu:Nu exista nici o asociere a revistei noastre cu Gazeta din Cluj! Vad ca sinteti foarte convins afirmativ despre aceasta presupusa asociere! Nu ma intereseaza coteriile si luptele intestine ale presei locale clujene decit in masura in care ele pot constitui un studiu de caz pentru comportamentul presei corupte, asa cum am facut-o in exclusivitate in decembrie 2006.

FTR: Va rugam sa ne spuneti, in masura in care acest lucru este posibil, cine sint colaboratorii revistei Catavencu de la Cluj. Am dori sa stim numele lor, din simplul motiv ca identificarea unui semnatar presupune responsabilizarea lui si, implicit, credibilizarea textului.

Liviu Mihaiu:Cum puteti sa-mi cereti sursele unui ziar din moment ce mai sus imi invocati principii deontologice? In alta ordine de idei, nici macar eu nu stiu ce colaboratori (surse) locali(e) are revista noastra!

A consemnat Daniel Iftene