Posesorii de case au invocat faptul ca respectarea planurilor urbanistice se face doar pe hirtie si ca mini-blocurile rasar ca ciupercile dupa ploaie in zone in care acest lucru este interzis.

Reclamatii si explicatii

Conform unei hotariri a Consiliului Local Cluj-Napoca - 748/2006, articolul 1 - „se interzice realizarea de locuinte colective mici intre case familiale in cartierele traditionale ale orasului, precum si in zonele urbanistic inchegate“, pina la actualizarea noului PUG. Distanta dintre lege si realitate este, insa, uriasa.

Dovada stau numeroasele sesizari depuse de clujenii din mai multe zone de case. Doleantele acestora au fost confruntate ieri, in cadrul unei primei sedinte comune a comisiei municipale de urbanism, cu explicatiile proprietarilor de mini-blocuri si ale proiectantilor acestora.

Mini-bloc la limita

Oamenii de pe strada Calistrat Hogas nr. 7 sint nemultumiti, bunaoara, de faptul ca aprobarea constructiei vecinului lor, Andrei Dragota, i-ar putea incuraja pe viitorii investitori sa ridice mini-blocuri cu inaltime de 10 metri de la cornisa intr-o zona de case, fapt situat la limita legalitatii. Ba mai mult, constructorul nu a asigurat, conform HCL 626/2006, parcari in incinta constructiei.

Proiectantul sustine, insa, ca toate normele au fost respectate, Planul Urbanistic Zonal aprobat de comisia de urbanism permitindu-le sa construiasca locuinta, in regim de parter, etaj si mansarda, zona nefiind cunoscuta ca zona de case familiale. Corina Ciuban, director urbanism in cadrul primariei clujene, a afirmat, de asemenea, ca reglementarile au fost respectate in zona.

Pe Eugen Ionesco ce se construieste?

Clujenii de pe strada Eugen Ionesco s-au plins comisiei ca locuinta lui Adrian Moldovan nu respecta nici Planul Urbanistic General al municipiului, nici PUZ-ul, in zona construindu-se mai multe mini-blocuri. Nemultumirea oamenilor a fost alimentata si de faptul ca terenul pe care construieste locuinta clujeanului are sapte proprietari.

Proiectantul, insa, spune ca locuintele vor fi familiale, insiruite, nefiind vorba de mini-bloc. Tot oamenii de pe strada Eugen Ionesco acuza ilegalitatea constructiei de la numarul 66, care „depaseste autorizatia de construire cu un etaj“, conform unei reclamatii de pe site-ul www.domnuleprimar.ro, semnata de Dorin Tamas.

Reglementari speciale pentru mini-blocuri

Conform HCL 626/2006, regimul maxim de inaltime pentru mini-blocuri este de parter si trei etaje. Procentul de ocupare a teritoriului (POT) trebuie sa fie de maximum 35%, iar coeficientul de utilizare a terenului (CUT) de maximum 0,90, cu exceptiile prevazute de Planul Urbanistic General (PUG).

Conform aceleiasi HCL, numarul maxim de apartamente care se pot construi intr-un mini-bloc s-a redus la sase.