Episcopul Laszlo Tokes a incercat, ieri, din nou sa patrunda cu forta pe fostul teren de sport al Liceului Reformat “Lorantffy Zsuzsanna” din Oradea, care a fost cedat Bisericii ortodoxe “Sf. Treime” de consilierii locali. Aceasta suprafata este disputata in instanta de reformati si ortodocsi. Tokes a fost prins, insa, de politisti, care l-au oprit sa taie gardul.

Mai mult, acesta este la un pas de a se alege cu dosar penal dupa ce preotul bisericii ortodoxe a depus o plangere penala impotriva sa.

Parintele Florian Puscas, paroh al Bisericii Ortodoxe “Sfanta Treime”, a precizat ca a citit in presa maghiara ca Tokes vrea sa organizeze miercuri, incepand cu orele 16.00, o actiune pe terenul de sport. “Avand in vedere actiunile din trecut, cand episcopul reformat a mai incercat sa intre cu forta pe teren, am dublat gardul din partea de nord a terenului.

Astfel, ieri m-am gandit ca daca vrea sa organizeze ceva pe teren, nu poate decat sa intre cu forta, asa ca am chemat politia, care l-a surprins in momentul in care incerca sa taie gardul. Politistii l-au somat sa se opreasca, insa episcopul a continuat sa-l taie si sub privirile lor. In final au reusit sa-l faca sa renunte”, a spus Puscas.

Preotul a adaugat ca episcopul reformat era insotit de un grup de elevi, imbracati in echipamente sport, care intentionau sa joace fotbal pe teren.

Tokes acuza presiunile autoritatilor

Episcopul Tokes Laszlo a declarat ca actiunea lui vine ca urmare a abuzului si discriminarii la care sunt supusi reformatii de catre autoritatile locale. Potrivit reprezentantilor Politiei Municipale, liderul maghiar risca sa se aleaga si cu dosar penal intrucat preotul ortodox a depus plangere penala impotriva acestuia.

Totodata, Florian Puscas a spus ca terenul de sport se afla in folosinta bisericii “Sf. Treime”, dupa ce Curtea de Apel Oradea a decis ca hotararea Consiliului Local din 2004, prin care fosta baza sportiva a liceului reformat a fost atribuita lacasului ortodox este legala.

“Noi am decis sa nu folosim terenul pana cand situatia lui este reglementata in Justitie, insa de cand instanta a dat acest verdict, reprezentantii Eparhiei Reformate pur si simplu ne-au hartuit cu tot felul de actiuni”, a adaugat preotul.

Reformatii nu se lasa

De mentionat ca Eparhia Reformata de pe langa Piatra Craiului a anuntat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca va continua protestele pentru fostul teren de sport. Decizia a fost luata intr-o sedinta extraordinara a Consiliului Diligent al Eparhiei, dupa ce Curtea de Apel a admis ca este legala hotararea Consiliului Local din 2004, prin care a fost cedat acest obiectiv ortodocsilor.

Potrivit episcopului Laszlo Tokes, saptamana aceasta, in cadrul actiunii intitulate “Dincolo de granita”, preotul reformat Sandor Lajos va continua greva foamei, vor avea loc rugaciuni, o conferinta de presa, un forum cu locuitorii orasului, precum si o demonstratie care va porni de la Liceul Reformat si va continua in fata Prefecturii si a Primariei.

Episcopul nu a amintit, insa, nimic despre actiunea in forta de ieri. El a precizat ca are sprijinul greco-catolicilor si a romano-catolicirlor in demersurile sale pentru dobandirea fostului teren de sport.