Conducerea Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Timis refuza sa mai elibereze adeverinte care atesta incadrarea in munca dupa ce s-a constatat ca, zi de zi, activitatea institutiei este blocata de sute de cereri de acest gen.

La nivelul judetului, 50 la suta (mai precis 150.000) dintre persoanele incadrate in munca nu detin carnete de munca, iar atunci cand unii se angajeaza sau demisioneaza, au nevoie de acest gen de adeverinte pe care le elibereaza numai ITM.

“Este o problema foarte mare cu lipsa acestor carnete de munca. Numai astazi (ieri - n.r.), a trebuit sa disponibilizez doua angajate care sa se ocupe de 150 de noi angajari si de 400 de cazuri de incetare benevola a relatiilor de munca. Refuz sa mai blochez oamenii ore intregi pentru a completa asemenea adeverinte”, a declarat sefa ITM, Cornelia Corescu.

Potrivit aceleiasi surse, aceste acte au fost cerute numai de persoane care au fost sau vor fi angajate la societatea “Delphi Packard”, din orasul Sannicolau Mare, un mare investitor care sta extrem de prost la detinerea carnetelor de munca. “Firma are in total 15.000 de angajati, 9.000 la Sannicolau si 5.000 la Arad. Din acestia, numai 5.000 au carnete de munca”, a completat Corescu.

Institutia a primit recent aproape 15.000 de astfel de documente, dar toate s-au epuizat.

Problema ridicata de sefa ITM in cadrul Comisiei de Dialog Social de la Prefectura a fost sustinuta si de directoarea Directiei de Munca, Solidaritate Sociala si Familie, Ana Lucia Tudoran, care a mentionat ca situatia este grava si din punctul de vedere al angajatorilor care nu au contracte colective de munca.

“Din cele peste 1.360 de societati cu mai mult de 21 de angajati, numai 43 la suta, adica nici 600, sunt in legalitate. Patronii se feresc de aceste contracte, dar nu le au si din ignoranta, necunoastere a legislatiei ori rea-vointa”, a spus Ana Lucia Tudoran.

Intr-un an, autoritatile in domeniu au reusit sa convinga numai 100 de patroni sa incheie impreuna cu salariatii contracte colective de munca.

Totodata, Ana Lucia Tudoran s-a plans de faptul ca angajatorii ii sfideaza si cand vine vorba de plata amenzilor, pentru ca le platesc pe loc. “Ne platesc pe loc maximul si ne sfideaza direct. Directia de Munca nu are atributii de control, dar noi trebuie sa ne ocupam de contractele colective de munca”, a subliniat sefa DMSSF.

Ea a mai spus ca a cerut ministerului de resort sa creasca amenzile, dar nu s-a reglementat nimic in acest sens.