Un ordin de anul trecut al ministrului Sanatatii da batai de cap sefilor de spitale din Timis. Ordonanta obliga unitatile medicale sa se doteze cu grupuri electrogene, surse proprii si rezervoare de apa potabila, precum si instalatii de epurare a apelor uzate, dar, cu toate acestea, nu specifica si sursele de finantare.

Mai mult, aproape nici un spital din judet nu indeplineste aceste norme, ceea ce le face sa fie vulnerabile in cazul unor calamitati.

Ordinul 914/2006 privind normele de autorizare a spitalelor mentioneaza ca unitatile medicale cu paturi sunt obligate sa detina, fara exceptie, “grupuri electrogene proprii pentru a asigura continuarea activitatii in cazul intreruperii distributiei energiei electrice”.

Institutiile cu peste 400 de paturi trebuie sa aiba obligatoriu sursa proprie de apa (puturi) si o rezerva de apa care sa ajunga pe trei-patru zile. Prezenta rezervelor de apa pentru incendii si instalatii de separare si tratarea diferentiata a apelor uzate sunt alte obligatii specificate in acelasi ordin al ministerului de resort.

Conform statisticilor Autoritatii de Sanatate Publica (ASP), extrem de putine spitale indeplinesc aceste conditii, iar daca ordinul ar fi aplicat ad-literam, doar 1 la suta din spitale ar fi autorizate sa functioneze. La Spitalul pentru Copii “Louis Turcanu”, de exemplu, exista generator de curent, dar nu exista sursa proprie de apa, nici rezervoare de acumulare.

De asemenea, Clinica de Obstetrica Ginecologie “D.R. Popescu” este dotata cu grup electrogen, are si rezervoare de apa, dar nu are sursa proprie de apa. Spitalul Judetean, fiind cel mai important din vestul tarii, are de toate, mai putin instalatie de tratare a apelor uzate. “Noi avem un decantor care nu s-a mai reparat de cand s-a construit spitalul.

Avem promisiuni ca ni se vor acorda fonduri pentru repararea acestei instalatii. Problema e ca la nivel general inca nu prea se stie clar care sunt normele europene la care trebuie sa ne aliniem”, a spus managerul institutiei, Mihai Ionac.

Directorii asteapta bani pentru spitale

Datele ASP releva ca Spitalul Municipal din Timisoara are grup electrogen, dar nu are sursa proprie de apa, rezervoare de acumulare si nici instalatie de tratare a apelor reziduale. Cel mai rau sta, din acest punct de vedere, Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie “Victor Babes“, unde nu exista mai nimic, conform situatiei ASP.

In aceeasi situatie se afla, surprinzator, si Institutul de Boli Cardiovasculare, unde pacientii sunt tinuti des sub aparate, nu exista nici grup electrogen, nici sursa proprie de apa, nici rezervoare de acumulare si, evident, nici instalatie de tratare a apelor uzate. “Ministerul Sanatatii ar trebui sa-si ia treaba in serios si sa nu mai ceara sa facem ceva fara a ne da si bani.

Inca din 1997 cer sa se aloce bani pentru generator, dar nu am primit nimic. Institutul de Cardiologie este unul din putinele din tara care are echipe de medici recunoscuti in Europa.

Ministerul ar trebui sa doteze spitalele care au si personal pregatit, nu sa trimita aparatura performanta acolo unde nu sunt nici astfel de echipe bine pregatite”, a declarat directorul medical al institutului, Stefan Dragulescu.

Spitalul Municipal din Lugoj, Spitalul de Psihiatrie de la Jebel si cel din Gataia sunt la fel de dotate ca si Judeteanul, lipsindu-le doar instalatia de tratare a apelor uzate, in timp ce la unitatile din orasele Sannicolau Mare si Deta lipsesc toate, in afara grupului electrogen.

De asemenea, nici Centrul Medical Clinic “Cristian Serban” si Centrul de Sanatate din Buzias nu au surse proprii de curent. Centrul medical, desi este unul dintre cele mai mari din Europa, nu indeplineste nici una din conditiile impuse de minister.

“Acolo unde lipsesc dotarile acestea, spitalele au intocmit planuri de investitii, ce au fost inaintate ministerului. Ramane de vazut cand si cum vor fi alocate si fonduri”, a spus directorul Autoritatii de Sanatate Publica, Horia Vermesan.