Locatarii unei cladiri de pe Splaiul Nicolae Titulescu din municipiul Timisoara au avut, zilele trecute, o surpriza de proportii. Doi agenti ai Politiei Comunitare le-au adus la cunostinta faptul ca trebuie sa elibereze spatiile verzi, trotuarele si faleza raului Bega de toate masinile stationate ilegal, ca si cum asociatia ar fi stapana absoluta sau responsabila de domeniul public.

“In caz contrar, presedintele asociatiei de locatari va fi pasibil de amenda intre 500 si 1.000 de lei noi”, se mai specifica intr-o nota a Politiei Comunitare.

Timisorenii care vin cu treaba la Administratia Domeniului Public (ADP), situata pe splaiul Nicolae Titulescu, in imediata apropiere cu blocul 10 A, “somat” de comunitari, sunt nevoiti sa-si lase masinile in fata cladirilor de pe strada. Si asta, dintr-un motiv foarte simplu: ADP nu are o parcare proprie, care sa fie disponibila clientilor.

Culmea este ca institutia, care are in subordine celebrul si controversatul serviciu “Telpark”, este cea care se ocupa si de soarta parcarilor din municipiul de pe Bega. Pana la reglementarea situatiei, zona Titulescu, si asa destul de aglomerata, este sufocata pana la refuz de masinile parcate aiurea pe trotuare, pe spatiile verzi sau pe faleza raului Bega.

“Vina” cade insa pe vecini, nu pe ADP. Mai exact, pe Asociatia de Proprietari de la imobilul cu numarul 10 A. Deranjati de aglomeratia de masini, care adeseori blocheaza chiar accesul pe trotuare, asociatia s-a plans autoritatilor. Drept raspuns, cei “urechiati” au fost tot reclamantii, adica asociatia de proprietari.

Supriza a venit in urma cu cateva zile, cand pe geamul usii de la intrarea in bloc a fost lipit un avertisment al Politiei Comunitare.

Asociatiei de Proprietari i s-a atras atentia ca hota-rarile Consiliului Local privind interzicerea parcarii pe trotuare si spatiile verzi nu sunt respectate, iar ca atare aceasta are “obligatia de a respecta” prevederile respective, adica sa impiedice parcajul ilegal.

“In caz contrar, se vor aplica prevederile legii”, scrie in somatia 190 din 7 februarie. Mai precis, oamenilor li s-a pus in vedere sa se transforme in agenti de circulatie si sa-i impiedice pe soferii care parcheaza ilegal pe spatiile verzi.

Pentru unii muma, pentru altii ciuma

Daca locatarii de pe strada primesc astfel de somatii, in schimb ADP, cea care aduna, de fapt, “ilegalistii”, are parte de un tratament preferential.

Potrivit purtatorului de cuvant al Politiei Comunitare, Daniela Galbenu, pana acum ADP nu a fost atentionata cu privire la faptul ca, din cauza ca nu dispune de o parcare, cetatenii din zona sunt deranjati de acel du-te-vino din fata institutiei.

Mai mult, reprezentanta municipalitatii a dezmintit acuza ca locatarii din imobilul de pe splaiul Titulescu vor fi amendati daca nu vor elibera zona de masinile parcate ilegal, desi somatia arata cu totul altceva. “Oamenii au inteles gresit.

Li s-a pus in vedere, prin acea atentionare, proprietarilor de autovehicule din bloc sa nu-si mai lase masinile in zona amintita, iar apoi sa ne sesizeze, pentru a-i sanctiona doar pe acei soferi care parcheaza ilegal si nu locuiesc in zona.

Noi am mai aplicat amenzi pentru parcare ilegala pe splaiul Titulescu, dar numarul mic de agenti face imposibil ca in perimetrul amintit sa existe permanent patrule ale Politiei Comunitare”, a mai spus Daniela Galbenu.