Peste 100 de oameni au protestat, ieri, in fata Primariei din Rosia pentru ca nu au primit despagubirile la care aveau dreptul pentru caii predati anul trecut. Caii sufereau de anemie infectioasa, popular numita "SIDA cailor". Potrivit ordinului 1415/2004 al ANSVSA, proprietarii cailor sacrificati ar fi trebuit platiti la pretul pietei. Reprezentantii autoritatilor le-au promis diferenta de bani, dar nu stiu prin ce forma se va ajunge la aceasta despagubire si cind va avea loc acest lucru.

Afaceri cu cai

Potrivit directorului economic al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Sibiu, Leon Vlad, s-a ajuns in aceasta situatie din cauza unei firme de intermediere, care a platit proprietarilor de cai bolnavi 8.000 de lei pe kilogram de carne, adica aproximativ 2,3 milioane de lei vechi pentru valorificarea unui cal. Acesta a subliniat ca, potrivit legii, despagubirea se acorda doar proprietarilor, iar interventia unui intermediar a creat probleme juridice care au ramas sa fie rezolvate la nivel de minister. Carnea cailor, care, potrivit veterinarilor, nu mai este periculoasa consumului uman dupa 24 de ore de la sacrificare, a fost exportata in Italia, Spania si Franta.

Proprietarii riposteaza

Crescatorii de cai din Rosia nu au predat caii de capul lor unor necunoscuti, pentru despagubiri de nimic. Cei care au ridicat caii bolnavi au fost insotiti, la vremea respectiva, de un reprezentant al Directiei Sanitare Veterinare. Satenilor li s-a promis atunci ca vor fi despagubiti integral, in scurt timp, daca vor preda animalele bolnave pentru a fi sacrificate. Acum, explicatiile oficialilor nu-si mai au rostul. Taranii ramasi fara cal la caruta si cu o suma mica in buzunar vor restul de bani.

"Nu stiu cum se vor rezolva problemele in acest caz foarte incilcit. Caii au fost exportati in mai multe tari. Exportatorii au incasat banii, dar taranii nu. Domnul Vlad le-a promis taranilor ca vor primi banii, dar din ce sursa si cind nu le-a spus", afirma Valentin Aldea, primarul comunei Rosia.

Primele semnale

Cazurile de la Rosia nu sint singulare. "Primul caz dateaza din octombrie 2006, cind am intocmit spre decontare primele dosare pentru opt familii din Ocna Sibiului si Topircea, pentru despagubiri in valoare de peste 16 milioane de lei", precizeaza Leon Vlad. Atunci s-a aflat ca la mijloc este o smecherie, iar Ioan Agafitei, fostul sef al Autoritatii Nationale Sanitare-Veterinare, a fost demis de ministrul Gheorghe Flutur. Potrivit datelor de la inceputul acestui an, la nivelul judetului, 104 familii ar trebui sa primeasca de la stat peste 156 de milioane de lei vechi, ca despagubire.

Afacere banoasa

Potrivit datelor furnizate de Corpul de Control al ministrului Agriculturii, atinse de aceasta afacere au fost noua judete: Maramures, Satu-Mare, Arad, Bihor, Sibiu, Caras-Severin, Teleorman, Covasna si Harghita. Afacerea este foarte banoasa, luind in calcul pretul cu care se vinde acest sortiment de carne pe piata externa. In Italia, un kilogram de antricot de cal se vinde cu 25 de euro. Cei care cumpara din Romania platesc 3-4 euro/ kg de carne, ori 2 euro pe carcasa.