Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr.T. Popa" nu se dezice de titlul de cea mai virstnica universitate de profil din tara. Institutia fondata in 1879 este in top si dupa nivelului de virsta al cadrelor didactice. De fapt, UMF Iasi se poate lauda cu un adevarat record national.

Are de pina la 20 de ori mai multe cadre didactice titulare de peste 65 de ani decit alte universitati de medicina din tara. In timp ce Universitatea de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" din Cluj-Napoca a mentinut in functie doar doua cadre didactice pensionabile, la UMF Iasi inca isi mai desfasoara activitatea didactica nu mai putin de 46 de cadre trecute de virsta pensionarii.

"Fiecare are propria politica in domeniul pensionarii. Politica noastra la Iasi este sa ii mentinem pe toti cei cu merite deosebite", justifica cancelarul UMF Iasi, Mircea Covic, discrepantele fata de celelalte universitati.

UMF Iasi are de 20 de ori mai multi pensionabili decit UMF Cluj

Desi anunta o adevarata reforma prin aducerea tinerilor in prim-planul institutiei, ultima "pensionariada" de la UMF Iasi s-a dovedit a nu avea succesul scontat. Din cele 62 de cadre didactice ajunse la virsta pensionarii, Senatul Universitatii a decis sa pensioneze doar 16, mentinind insa ca titulari celelalte 46 de cadre.

"Multi profesori de peste 65 de ani sint valori autentice, oameni activi, si deci utili. In medicina, virsta inseamna deseori «stiinta si experienta». Renuntarea la aceste valori creeaza un gol ce poate avea consecinte asupra calitatii actului educational si medical si o diminuare a prestigiului Universitatii", declara prof.dr.Mircea Covic dupa luarea deciziei de mentinere in functie a celor 46 de cadre.

Mentinerea pensionabililor in functie nu se justifica insa in planul indicatorilor de performanta. La ultimul examen de rezidentiat, UMF Iasi a fost intrecuta atit de UMF Cluj, cit si de Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti, ambele cu un numar al pensionabililor mentinuti in functie mult mai mic.

"Noi nu am mentinut in functie decit doi profesori trecuti de 65 de ani, insa ambii erau membri ai Academiei de Stiinte Medicale, care, conform legii, pot fi mentinuti pina la 70 de ani. Doar unul dintre ei este si membru in Senat", ne-a spus prof.dr. Marius Bojita, rectorul UMF Cluj.

Nici la UMF Bucuresti, universitate chiar mai mare decit cea din Iasi, nu s-au facut compromisuri cind a venit momentul renuntarii la profesorii "cu vechime si prestigiu". "Au ramas doar membrii Academiei de Stiinte Medicale, ai Academiei Romane, dar si unii cu merite deosebite. In total 15 cadre didactice", ne-a informat si prof.dr. Florian Popa, rector al UMF Bucuresti.

La Universitatea de Medicina si Farmacie din Craiova, a fost mentinut in functie un singur cadru didactic pensionabil, membru al Academiei de Stiinte Medicale. Singura care se apropie de UMF Iasi, insa la un nivel extrem de indepartat, este UMF din Timisoara, unde au fost prelungite in activitate 19 cadre didactice.

Pe linga numarul pensionabililor mentinuti in functie, un alt aspect prin care UMF iese din tipare la nivel national este numarul celor care au fost mentinuti si ca membri in Senatul universitar.

Astfel, la UMF Iasi, 19 dintre cei 57 de "senatori" au trecut de virsta de 65 de ani, in timp ce la UMF Cluj un singur membru a trecut de aceasta virsta, iar la UMF Craiova si UMF Timisoara, pensionabilii nu detin functii de conducere.

"Legea ne permite"

In contradictie cu motivatia conducerii UMF Iasi, mentinerea celui mai mare numar de profesori "cu vechime si prestigiu" nu a asigurat institutiei un loc fruntas in lumea cercetarii stiintifice din tara. La capitolul articole stiintifice cotate ISI (n.r.: sistemul international de evaluare a articolelor si operelor stiintifice), UMF Iasi a fost intrecuta din nou de UMF Cluj si de UMF Bucuresti. De fapt, cele mai multe articole cotate ISI au apartinut anul trecut cadrelor didactice tinere de la Universitate, si nu profesorilor cu vechime.

Nu numai ca nu a adus prestigiu universitatii, dar prelungirea in functie a unui numar atit de mare de cadre didactice pensionabile a condus la mentinerea celorlalte cadre didactice la salariul minim. In plina criza financiara (n.r.: institutia trecea printr-o grava criza in momentul luarii deciziei asupra mentinerii pensionabililor), UMF a fost nevoita sa achite in continuare 46 de salarii maxime (circa 3-4.000 RON pe luna). In acelasi timp, citeva sute de asistenti si preparatori erau nevoiti sa traiasca cu circa 400-500 RON pe luna.

Din cauza nemultumirilor inregistrate printre tinerele cadre didactice, conducerea UMF a decis sa ridice salariile acestora la nivelul mediu din grila de salarizare, adica la circa 6-700 RON. Conducerea UMF recunoaste ca la capitolul pensionabili mentinuti in functie exista diferente foarte mari comparativ cu celelalte universitati din tara. Ele sint considerate insa normale.

"Legea ne permite sa mentinem cadrele didactice in functie si dupa implinirea virstei de 65 de ani. Charta noastra universitara favorizeaza si ea mentinerea cadrelor didactice valoroase", sustine prof.dr. Mircea Covic. Conducerea UMF promite insa o noua "pensionariada" mai dura pentru acest an.

"Cadrele didactice mentinute in functie anul trecut vor trebui sa dovedeasca faptul ca in tot acest an au avut activitati deosebite care ii recomanda pentru o noua prelungire. In lipsa acestora, vor fi pensionati", a incheiat Mircea Covic.