Mii de credinciosi au luat parte, ieri, la intronizarea noului Episcop al Oradiei, Bihorului si Salajului, Sofronie Drincec. Slujba religioasa a avut loc la Biserica cu Luna din Oradea. Multi dintre cei prezenti au asistat pentru prima data la o slujba de investire.

Pe langa credinciosi, preoti, episcopi si vicari, la slujba au fost prezente mai multe oficialitati, printre care presedintele PD, Emil Boc, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, Gigi Becali, primarul din Oradea, Petru Filip, precum si parlamentari si reprezentanti ai unor institutii publice.

Asa cum cer normele Bisericii Ortodoxe, investirea a fost pecetluita printr-un act denumit "Gramata Mitropolitana". In lipsa de la eveniment a mitropolitului Bartolomeu al Clujului, care a lipsit din cauza unor probleme de sanatate, documentul a fost citit de vicarul acestuia.

In cuvantul sau, noul Episcop al Oradiei, Bihorului si Salajului a facut apel la unire catre toti enoriasii, dar si catre preotimea din noua lui eparhie.

El i-a intins o mana episcopului greco-catolic Virgil Bercea, pe care l-a numit "fratele sau" si i-a cerut sa depaseasca impreuna, cu buna intelegere, diferentele si obstacolele care despart cele doua biserici, in special cele cu privire la retrocedarea lacaselor de cult.

"Pasesc cu sfiala in binecuvantatul pamant stramosesc al Crisanei, venind din Panonia in Dacia Superioara, chemat de Dumnezeu sa intru in provincia Hadriana Dacia Porolisensis, pentru a vesti Evanghelia lui Hristos, pana la marginile cunoscute ale inimilor si chiar dincolo de limitele pe care noi insine, urmasii lui Adam, ni le impunem adeseaori", a spus noul episcop.

Sofronie Drincec are 39 de ani si este absolvent de medicina si teologie, iar in ultimii opt ani a slujit pentru romanii ortodocsi din Ungaria. El a ajuns in Romania sambata, cand a fost asteptat de sute de persoane la Salonta, pe unde a trecut frontiera.

Episcopul a fost condus pana pe pamantul romanesc de preotii din tara vecina, carora le-a promis ca vor fi bineveniti oricand in Romania. La intrarea in tara, el a fost intampinat de prefectul de Bihor, Ilie Bolojan, de vicepresedintii Consiliului Judetean, Stefan Seremi si Gavrila Ghilea, impreuna cu primarul orasului Salonta, Laszlo Torok, si primarul municipiului Oradea, Petru Filip.

In momentul in care a calcat pe teritoriul tarii, noul episcop a ingenuncheat si a sarutat pamantul, in semn de recunostinta la intoarcerea sa in tara. "Fii binecuvantat, pamant strabun! Fii binecuvantata, scumpa Romanie! Dumnezeu sa iti dea tot binele pe care il astepti si il meriti", a spus episcopul.

La intronizarea noului episcop au luat parte marii ierarhi ortodocsi ai tarii, dar si episcopul greco-catolic PS Virgil Bercea, episcopul romano-catolic Fodor Josef si episcopul loctiitor al Eparhiei.