Episcopul reformat de Piatra Craiului, Laszlo Tokes, a devenit membru al a UDMR Timis. Inscrierea in partid s-a facut la solicitarea sa si a fost acceptata de prezidiul filialei. Tokes a demisionat recent din organizatia clujeana a Uniunii si s-a decis sa vina la Timisoara, acolo unde, in 1989, a pus umarul la declansarea Revolutiei.

"Dansul a devenit un simplu membru al UDMR Timis. Va participa ca si independent pentru europarlamentare. Nu a cerut nici o functie. A cerut sa-i aprobam transferul de la Cluj la filiala din Timis ca si membru al organizatiei judetene. E o problema destul de delicata. Daca-l refuzam, atunci se supara o parte a comunitatii.

Cu toate acestea, acum, ca l-am primit, probabil vor fi voci care vor protesta", a declarat presedintele UDMR Timis, Ferenc Halasz.

La luarea acestei decizii a contribuit si participarea episcopului la evenimentele din 1989. "Din acest punct de vedere era foarte dificil ca tocmai UDMR Timis sa spuna ca nu-l primeste in randul organizatiei. Nu stiu care vor fi exact consecintele acestei decizii si in ce masura va supara o parte a membrilor filialei", a mai spus Halasz.

In urma cu doua saptamani, episcopul si-a lansat oficial candidatura, ca independent, pentru Parlamentul European.

Sub sloganul "De la Timisoara la Bruxelles", Tokes a anuntat ca, daca va ajunge la Bruxelles, va milita pentru autonomia comunitatii maghiare din Romania, pentru autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc, pentru reinfiintarea universitatii de stat cu predare in limba maghiara si pentru rezolvarea problemei educatiei confesionale.