Elevii sibieni au inceput sa constientizeze ca, fara sa cunoasca cel putin o limba straina, viitorul lor ar putea fi compromis. Indiferent ca vor munci in tara, ori in strainatate. Cei mai multi studiaza engleza, cu care se pot duce aproape oriunde in lume. In mod traditional, franceza ramine bine infipta intr-un clasament al limbilor straine studiate in scolile din Sibiu.

La fel si germana. In rest, oferte generate de vremurile in care traim. Daca rusa a disparut complet, la scurt timp dupa revolutie, au inceput sa apara tineri interesati de spaniola. O limba cu care se pot descurca foarte bine in Spania, tara preferata de romani pentru emigrare.

O limba uitata

Dupa revolutie, elevii din scolile si liceele sibiene au scapat complet de limba rusa. Limba lui Dovstoieski a fost studiata, pentru ultima oara, in anul scolar 1992-1993. Dar numai in citeva unitati de invatamint. "Au fost maxim cinci profesori de limba rusa in tot judetul, chiar si inainte de revolutie. Sibiul a respins aceasta limba, care ii amintea de comunism, aproape dintotdeauna.

Mai ales ca, aici, influenta culturii si civilizatiei germane a existat tot timpul", explica Maria Ciovica, inspector de limbi straine. Rusa s-a predat, acum mai bine de 10 ani, la Scoala Generala Nr. 5 „Regina Maria", la Scoala Generala Nr. 1, la Colegiul National "Gheorghe Lazar" si la Liceul Teoretic "Onisifor Ghibu".

Caz special

Totusi, limba rusa le-a dat batai de cap inspectorilor sibieni, chiar si dupa ce a disparut din scolile sibiene. „In urma cu vreo 3 ani, ne-am confruntat cu un caz special. Am fost nevoiti sa apelam la profesori pensionari, sa faca parte din comisia Examenului de Bacalaureat, pentru un singur elev, care facuse scoala la seral, la profesionala.

Tinarul studiase in urma cu citiva ani buni rusa si, in momentul cind s-a hotarit el sa-si sustina acest examen de final de liceu, nu avea cine sa-l asiste la rusa. Pina la urma, ne-am descurcat, pentru ca am gasit un profesor pensionar, care l-a putut examina pe tinar. La ora actuala, rusa se mai preda in 19 judete din tara, dar Sibiul nu face parte dintre acestea", arata Maria Ciovica.

Engleza, in top

In judet, cei mai multi tineri studiaza engleza. Pe locul doi a trecut franceza, dar vine puternic din urma limba germana. Mai ales ca multi investitori straini, care au deschis societati in Sibiu, provin din Germania si cer, la angajare, cunostinte bune de germana. In ultima vreme, elevii au prins drag si de spaniola. Le-a placut cum suna, in telenovele, dar stiu ca le poate fi de mare folos in caz ca decid sa plece la munca in Spania. "Limba franceza se preda in numeroase scoli din judet, deoarece sint foarte multi profesori, mai ales in mediul rural. Insa copiii nu prea au tragere catre aceasta limba. Ar vrea mai mult sa studieze germana, dar la tara, deocamdata, nu este posibil acest lucru, deoarece nu avem cadre suficiente. La ora actuala, franceza se preda numai la gimnaziu, liceele merg pe engleza-germana. La clasele IX-XII se mai studiaza aceasta limba doar optional", spune Ciovica.

Putini profesori

Spaniola este o materie optionala si se studiaza, ca a treia limba, doar la Colegiul National "Samuel von Brukenthal", la "Octavian Goga", la Liceul Teoretic "Onisifor Ghibu" si la Colegiul Pedagogic "Andrei Saguna". Numarul celor care ar dori sa devina buni vorbitori de limba spaniola este, asadar, limitat din cauza lipsei de cadre didactice.

Practic, doar trei profesori au ca specializare aceasta limba straina. "Am ales sa studiez spaniola, pentru ca-mi place cum suna, dar si pentru ca, la examenul de Bacalaureat, in loc sa dau latina, care este o materie destul de grea, voi da aceasta limba studiata optional", isi arata simtul practic Martina Orban, eleva in clasa a X-a, la Brukenthal.

Italiana, acasa

Tinerii care au parinti in Italia si vor sa-i urmeze, ori si-au propus sa prinda in citiva ani un loc de munca printre "ma aronari", trebuie sa studieze acasa. Reprezentantii ISJ Sibiu spun ca italiana nu a fost o limba solicitata in Sibiu, comparativ cu alte judete din Romania. "Aceasta limba s-a studiat optional, acum 2-3 ani, la «Gheorghe Lazar». Nici pentru aceasta limba moderna nu avemprofesori, dar nici nu am avut cereri in ultimii ani", spune Maria Ciovica.

Istoria limbii ruse

Cu toate ca Rusia are atit o cultura, cit si o civilizatie demne de luat in seama, cu toate ca in rusa si-au scris operele Dostoievski, Tolstoi, Puskin, Turgheniev, Gogol, Lermontov, Cehov, Esenin, in Romania, dupa revolutie, majoritatea tinerilor a refuzat sa mai studieze aceasta limba. Rusa apartine grupului slav oriental al familiei de limbi indo-europene. Este limba oficiala a Federatiei Ruse si are statut oficial la ONU. Este vorbita de circa 6% din cetatenii UE.

Aproximativ 20% din fondul principal de cuvinte al limbii romane este de origine slava, printre care si verbul "a iubi". Rusa a fost introdusa ca disciplina obligatorie de studiu in 1948. Tot in acel an, s-a infiintat Institutul "Maxim Gorki" din Capitala, unde predau vorbitori nativi de rusa din Basarabia. Dupa 15 ani, prin 1963, aveau sa se inchida toate institutiile prosovietice, iar limba rusa a devenit facultativa.