Fosta fabrica de textile Maratex a devenit atractiva pentru unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata imobiliara din Romania. Red Project Two SRL, firma care si-a adjudecat activele societatii la un pret record, face parte dintr-un grup de firme care deruleaza proiecte de zeci sau chiar sute de milioane de euro.

Pe locul fostei fabrici de confectii s-ar putea construi primul mall din Baia Mare.

Circa 55.000.000 RON. Adica peste 16 milioane de euro. Aceasta este suma la care s-au adjudecat activele societatii Maratex. Insa, pentru cei mai multi dintre baimareni, Red Project Two SRL - firma care a platit cu cateva milioane de euro peste suma stabilita de lichidatori - ramane o mare necunoscuta.

Gazeta de Maramures va propune o radiografie a actionariatului societatii si a principalelor proiecte derulate pana acum de grupul de firme din care face parte societatea.

Red Project Two SRL a devenit celebra in Maramures dupa ce s-a angajat sa plateasca peste 16 milioane de euro pentru activele societatii falimentare Maratex: 10 hectare de teren pe Bulevardul Bucuresti, plus cladirile aferente, o cabana in statiunea Izvoarele si un teren de aproape 1.500 de metri patrati in aceeasi locatie.

Desi batalia initiala s-a dat intre mai multi ofertanti, printre care Alti Jupiter din Iasi, societatea Cozmircom - a omului de afaceri baimarean Mircea Coza, precum si Capital, care actiona in numele Carrefour, niciuna din aceste societati nu a putut concura cu oferta societatii bucurestene. Mircea Coza a spus ca: „suma a fost putin mare, adica la o apreciere pe care am facut-o eu.

Sigur, ei si-au facut alte calcule. Important e sa plateasca si sa faca ceva. Este bine ca s-a acoperit tot ce inseamna datorii curente din suma care s-a incasat, si eu cred ca asta-i un lucru bun. Daca eu cred ca afacerea este profitabila? Acolo se pot face mai multe lucruri. Depinde de fiecare ce punct de vedere are. Pana la o anumita suma, la cat am mers, am zis ca merita.

Mai incolo, mi s-a parut ca-i destul de scump. Parerea mea este ca important e sa se obtina cat mai mult pe active, nu cine cumpara. Important e sa plateasca”. Investitii de 750 de milioane de euro Potrivit informatiilor noastre, actionariatul societatii Red Project Two SRL este format din cetateanul britanic Andrew Clive Stear si societatea olandeza WP IX HOLDINGS B.V.

Acelasi actionariat il au si societatile Red Project One SRL, Red Enabling SRL si Red Management Capital SRL, societate care, in noiembrie 2006, isi anunta intentia de a investi in urmatorii doi ani 380 de milioane de euro in proiecte imobiliare din Bucuresti, Iasi, Brasov, Arad, Baia Mare, Timisoara si Cluj.

Potrivit presei centrale, in prezent, Red Management Capital are in derulare cu diferiti parteneri proiecte de circa 450 de milioane de euro, iar suma la care se cifreaza acestea ar putea ajunge in perioada urmatoare la 750 de milioane de euro. Numai ca, printre actionari sunt amintiti si GED Capital si Werbung Picus. Cert este ca societatea a fost implicata in multe proiecte mamut din Romania.

Una dintre cele mai mediatizate investitii de acest gen este Trident Plaza din Constanta, primul proiect autentic de spatiu multiplu, care va reuni un centru comercial, o cladire de birouri si un hotel de patru stele. Potrivit presei, Red Management Capital SRL a detinut 25% din Trident Plaza.

Legaturi in paradisuri fiscale Pe de alta parte, si Andrew Clive Stear este un jucator important pe piata imobiliara. Britanicul apare ca administrator/cenzor la mai multe societati: Harborside Imobiliara SRL, Xtra Recors SRL, Buildex Imobiliara SRL, Neutral Consulting SRL, Harborside Hotel SRL si Harborside Residential SRL.

Mai mult, potrivit unor informatii aparute in mass-media, Stear este si „responsabil” pentru parcul de afaceri Iride Business Park din Bucuresti, unul dintre cele mai mari parcuri industriale din tara. Obiectivul a fost cumparat in urma cu cativa ani de Grupul financiar austriac Immofinanz, tranzactie estimata la circa 50 de milioane de euro.

Pe de alta parte, societatile la care este actionar Stear par sa aiba proiecte comune cu cele la care britanicul este administrator. Societatea Harborside Imobiliara SRL pare sa fie implicata in acelasi mega-proiect din Constanta: Trident Plaza.

Concret, Harborside Imobiliara este dezvoltatorul proiectului de peste 100 de milioane de euro, finantat de fondul de investitii Immoeast, divizia responsabila pentru activitatea din Europa Centrala si de Est a celui mai mare fond imobiliar austriac - Immofinanz.

Numai ca, alaturi de SC Immoeast Beteiligungs GMBH din Austria, Harborside Imobiliara mai are pe lista actionarilor si doua firme cu sediul in paradisuri fiscale: Sangita Incorporation LTD din Insulele Virgine si SC Masterjob LIMITED, cu sediul in Cipru. Acestea nu sunt, insa, singurele legaturi ale unor companii offshore cu firmele administrate de Stear.

De exemplu, si printre actionarii Harborside Residential SRL se numara Sangita Incorporation LTD, cu sediul in Insulele Virgine. Iar Buildex Imobiliara SRL este detinuta de Vittoria Limited cu sediul in Malta.

Printre asociatii companiilor care au legatura cu Stear si cu societatea care a cumparat activele Maratex din Baia Mare se numara insa si firme sau persoane fizice din Romania, dar si oameni de afaceri din tari ca Republica Moldova, Marea Britanie, Italia si Austria.

Primul mall din Baia Mare Oricum, nu demult, reprezentantii Red Management Capital SRL au prezentat faptul ca ar putea demara constructia unui proiect imobiliar de mari dimensiuni in Baia Mare, pe fostul teren al Maratex. Si se pare ca va fi vorba de o investitie mixta.

Potrivit unui articol recent publicat de "Ziarul Financiar”, RED intentioneaza sa dezvolte o investitie estimata la 100 de milioane de euro pe terenul fostei fabrici Maratex. Concret, este vorba despre un mall, o cladire de birouri si un hotel de trei stele.

Si, avand in vedere "palmaresul” si puterea financiara a investitorilor, s-ar putea ca recordurilor lor in Maramures sa nu se opreasca la cea mai mare tranzactie. Ci poate si la cel mai important proiect imobiliar. Vom reveni.

Megastructuri

* Potrivit presei, Red Management Capital, firma-sora a societatii care si-a adjudecat activele Maratex, va dezvolta impreuna cu grupul spaniol Lar un proiect rezidential de aproape 200 de apartamente in nordul capitalei, investitie care se cifreaza la peste 20 de milioane de euro. * primul proiect demarat de RED, Trident Plaza va fi finalizat pana in 2008.

Cu o suprafata totala de 130.000 mp, Trident Plaza este cel mai mare complex din regiune. * Immoeast, societatea care detine actiuni la una dintre societatile administrate de Stear este unul dintre cel mai mare investitor de pe piata imobiliara locala din ultimii ani.

In 2004 a achizitionat proiectul Iride Business Park, in 2005 au urmat Pipera Center si Global Business Center (sedii Vodafone) si Bucharest Corporate Center pentru aproximativ 60 de milioane de euro, iar in 2006 societatea intra in parteneriate cu investitori locali pentru proiecte ca Otopeni Logistics (parc logistic in Otopeni), Harbourside (proiect comercial si de birouri in Constanta),

Baneasa Airport Tower (birouri in apropierea aeroportului Baneasa), Jandarmeriei Office (birouri) si Jandarmeriei Residential (proiect rezidential). * RED construieste in Iasi doua ansambluri rezidentiale, un parc industrial si are planuri pentru un proiect de mari dimensiuni in centrul orasului. Valoarea totala a proiectelor depaseste 350 de milioane de euro.

* Potrivit presei, RED detine in Braila un teren de 16 ha pe care va construi un proiect de retail, care se va cifra la peste 35 de milioane de euro. O investitie similara ar putea fi dezvoltata in Arad.

* Recent, Andrew Stear, directorul RED, a declarat pentru Ziarul Financiar ca societatea doreste sa construiasca o retea de centre comerciale de circa 4.000-5.000 de metri patrati in orasele mici. Compania ar putea construi 20 de astfel de centre comerciale, care necesita o investitie de cate 4-5 milioane de euro fiecare.

Cum s-a ajuns la pretul record?

La prima incercare de vanzare a activelor Maratex, 14 societati s-au inscris pe lista „pretendentilor”. Potrivit surselor noastre, printre ofertanti s-a aflat si omul de afaceri Ion Mihaila, care, conform Topului Capital 300, este cel mai bogat maramuresean, cu o avere de circa 40 de milioane de dolari.

Cum firma care a iesit castigatoare la prima selectie nu a mai platit garantia, a intrat in joc cea de-a doua oferta, facuta de o firma a lui Mircea Coza, care potrivit topului Capital 300 este al doilea bogatas al Maramuresului, cu o avere estimata la circa 25 de milioane de dolari.

Numai ca lichidatorii au asteptat o supraoferta, cu cel putin peste 500.000 de euro peste suma oferita de firma lui Coza. Asa au aparut inca trei participanti: “Alti Jupiter” din Iasi, “Red Project Two” si societatea care administreaza in Romania hipermarket-urile “Carrefour”.

Pe final a ramas doar Red Project Two si Alti, iar oferta societatii Red Project Two s-a dovedit imbatabila. Pe parcursul derularii procesului de vanzare au circulat si diferite zvonuri.

Unele se refereau la faptul ca ar putea aparea un investitor care sa continue activitatea Maratex, altele erau legate de investitorii „strategici” din zona fostei fabrici care ar fi vrut sa cumpere noi „bucati” din activele Maratex. Mai mult, se spune ca o parte dintre participanti s-ar fi gandit sa cumpere pentru a revinde in scurt timp activele unui fond de investitii.

Oricum, probabil si Red Project Two SRL intentioneaza sa vanda o parte dintre bunurile fostei fabrici Maratex, cum ar fi utilaje etc. Dar asta nu face decat sa confirme faptul ca societatea bucuresteana are planuri mari pentru un proiect imobiliar.