Temerile salvamontistilor sibieni, cu privire la pericolul producerii unor avalanse in zona muntilor Fagaras, s-au dovedit pe deplin indreptatite. Un grup de 16 tineri, care a urcat pe munte pentru cursurile unei scoli de alpinism, a fost surprins de tonele de zapada pravalite dinspre virful Negoiu.

Trei dintre tineri au fost grav raniti, in locul cunoscut sub denumirea Strunga Dracului. Operatiunile de salvare au durat aproape intreaga zi, deoarece elicopterul trimis initial in ajutor nu a putut recupera ranitii. In cele din urma, victimele au fost transportate la Brasov, cu un elicopter particular.

Infern la inaltime

Salvamontistii sibieni au intrat in alerta, ieri la prinz, dupa ce un grup de alpinisti a fost surprins de o avalansa in Muntii Fagaras, in zona virfului Negoiu, la cota 2.300 de metri, in locul cunoscut sub numele de Strunga Dracului. Trei dintre tineri au fost grav raniti, iar colegii lor au chemat imediat in ajutor salvatorii montani.

Acestia au ajuns cu greu in locul indicat, printre nametii care masurau, pe alocuri, mai bine de doi metri, si au reusit sa ii recupereze pe raniti. Operatiunea de salvare a fost insa deosebit de dificila si a durat aproape toata ziua.

Misiune imposibila

Dupa ce au ajuns la cei trei raniti, salvamontistii sibieni au cerut in ajutorul echipei SMURD din Tirgu Mures. Echipa medicala a sosit in zona Negoiu la bordul unui elicopter al MApN. Aparatul a survolat de mai multe ori zona, dar nu a putut ateriza din cauza vintului deosebit de puternic. Salvamontistii au schimbat imediat cursul operatiunii.

Au trimis alte echipe, care urmau sa ii coboare pe raniti intr-o zona accesibila, pe targi. In cele din urma, insa, in sprijinul salvatorilor a venit un elicopter privat, folosit de salvamontistii din Brasov. Echipa de la bordul aparatului i-a recuperat in cele din urma pe cei trei raniti si i-a transportat la Spitalul din Brasov.

Inconstienta

Cei 16 tineri implicati in incidentul de ieri erau veniti in muntii Fagaras pentru cursurile unei scoli de alpinism, organizate de Directiile de Sport si Tineret din judetele Dolj si Hunedoara. „Serviciul Salvamont Sibiu nu a fost anuntat despre intentiile grupului. Au urcat pe munte intr-o zona interzisa accesului in aceasta perioada a anului, tocmai din cauza pericolului mare de avalansa, si nu ne-au comunicat intentiile lor. Noi am aflat despre activitatile pe care ei intentionau sa le desfasoare aici de pe internet", spune Adrian David, purtator de cuvint in cadrul Serviciului Salvamont Sibiu.