Justitia sibiana sufera, la ora actuala, din cauza crizei de procurori. Nu e doar o problema locala, ci a intregii tari. Schemele parchetelor de pe linga judecatoriile sau tribunalele din judet nu sint complete, astfel incit procurori sibieni ajung sa se ocupe de cite 1.200 - 1.500 de dosare pe an.

Cum an de an apar alte legi, prin care tot mai multe fapte sint transformate in infractiuni, procurorii vor ajunge, in scurt timp, sa fie ingropati in dosare.

Putini procurori

De mai bine de patru ani, justitia romana se confrunta cu o lipsa din ce in ce mai acuta de procurori. Aceasta problema a fost discutata chiar marti, la bilantul anual desfasurat in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor. "Momentan, noi ne confruntam cu o deficienta de procurori.

Cea mai grava situatie se inregistreaza la Avrig, unde exista un singur procuror, care e si prim procuror delegat. Dar la mai toate Parchetele exista procurori lipsa din schemele de organizare. Astfel, la Medias sint 7 procurori in schema, iar dintre aceste posturi unul este neocupat. La Parchetul de pe linga Tribunalul Sibiu sint 16 oameni in schema, si schema este completa.

La Parchetul de pe linga Judecatoria Sibiu sint 13 procurori in schema, dar doua posturi sint libere, iar alti doi procurori sint delegati la Parchetul General sau la Parchetul Curtii de Apel. La Avrig, Saliste si Agnita exista cite patru oameni in schema. Insa la Saliste exista doar doi procurori, la Agnita trei, iar la Avrig doar unul", arata prim procurorul Ioan Irimie, din cadrul Parchetului de pe linga Tribunalul Sibiu.

Ingropati in dosare

Prim procurorul Irimie recunoaste deschis faptul ca aceasta situatie persista de mai multi ani, dar spera sa gaseasca si rezolvari, cit de curind, prin angajarea de tineri absolventi ai institutiilor de invatamint de profil. Perspectivele nu sint insa prea incurajatoare.

"Dupa modificarea codului de procedura penala, mare parte a competentelor a revenit procurorilor. Sint procurori care definitiveaza anual chiar si cite 1.200 - 1.500 de dosare, ceea ce este foarte mult. Si numarul de dosare creste de la an la an, deoarece apar mereu alte si alte legi care incrimineaza tot felul de fapte, care devin astfel infractiuni", continua prim procurorul Ioan Irimie.

Forte inegale

Din cauza crizei de procurori, infractorii au tot mai multe sanse sa scape nepedepsiti sau sa isi ia pedeapsa prea tirziu, iar munca politistilor sa fie risipita. Zilele trecute, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a declarat ca raportul de forte intre politisti si procurori este absolut inegal. La cei aproximativ 20.000 de politisti judiciari, din intreaga tara, exista doar 1.000 de procurori. In aceste conditii se poate vorbi despre o acuta criza de procurori, atit la nivelulul Sibiului, cit si la nivelul intregii tari.