Ceea ce anticipam in numerele anterioare s-a si petrecut, din nefericire pentru cei patru marinari romani arestati in Portugalia si familiile lor, dar si spre rusinea autoritatilor romane. Romania a dovedit inca o data ca este o tara de mana a doua, care nu are nici cel mai mic respect fata de cetatenii sai aflati la ananghie.

Doar cazurile intens mediatizate si din rezolvarea carora ar putea iesi putina publicitate pentru guvernanti au sanse de rezolvare. In rest, romanii care au dat de necaz oriunde in lume s-ar putea declara mai degraba apatrizi, pentru ca astfel ar avea sanse mai mari de a-si rezolva problemele.

Ce exemplu mai elocvent poate exista in acest sens decat reactiile oficiale a doua ministere, la interpelarea unui deputat, deci nu a vreunui amarat oarecare? Deputatul liberal Andrian Mihei a fost informat aseara de Ministerul Justitiei ca cei patru romani nu pot fi adusi in Romania deoarece aici nu exista nici un proces pe numele lor.

In rest, nu este treaba lor ce soarta au cei patru marinari, subiectul nu prezinta nici un interes pentru ei, iar de consiliere juridica nici nu poate fi vorba. Raspunsul de la Ministerul de Externe a fost insa mult mai „concludent”.

Deputatului Mihei i s-a cerut ieri amanarea raspunsului pe care trebuia sa-l primeasca de la ei, din motive care tin de haosul ce domneste dintotdeauna la Ministerul de Externe.

In legatura cu raspunsul Ministerului de Externe, precizam ca hoarda de diplomati care paraziteaza aceasta institutie este platita pentru reprezentarea intereselor Romaniei si asistarea si ajutorarea oricarui cetatean roman care se confrunta cu o problema, oriunde in lume.

Dupa cum se vede, patru marinari romani incarcerati de mai bine de un an de zile in lipsa oricaror probe nu reprezinta o tema de interes pentru cei de la Externe. Cum nu a reprezentat-o nici Insula Serpilor sau Canalul Bastroe, nici sutele de cetateni romani care au avut vreodata nevoie de asistenta.

De fiecare data a fost nevoie de interventia presei sau a presedintelui Romaniei sau mila altor state, dar niciodata Ministerul de Externe nu a fost in stare sa faca ceva.

In cazul marinarilor arestati in Portugalia, "Replica” a intrat in posesia intampinarii facute de Sindicatul Liber al Navigatorilor si senatorul democrat Dorel Onaca, pe marginea actului de inculpare emis de justitia portugheza pe numele celor patru romani, prin rechizitoriul numarul 1386437/19.09.2006, in procesul 27/06.9 JELSB.

Ministerul a replicat la un moment dat ca nu are acces la actele acuzarii sau ale apararii, pentru ca exista o ancheta in desfasurare. Le putem trimite ambalate in funda cu stelutele Uniunii Europene celor de la minister actele de care au nevoie, dar si atunci vor gasi alta scuza imbecila.

Doar Mihei si Onaca se lupta

Foarte grav este faptul ca Ministerul de Externe nu-si da seama ca patru romani au devenit victime colaterale ale unei campanii de imagine dusa de Portugalia in fata statelor UE. „S-au grabit sa faca repede o captura de droguri in fata UE, sa arate ”, este de parere si deputatul Mihei.

In plus, nefiind vorba despre cetateni portughezi, instanta lusitana nu are nici cel mai mic interes ca vreunul din inculpati sa scape vreodata liber de acolo. Cu atat mai mult cu cat de mai bine de un an nici o institutie oficiala din Romania nu si-a aratat interesul fata de cetatenii sai. Ieri a avut loc o noua infatisare in procesul celor patru, dar nimeni nu stie ce s-a intamplat.

Familiile marinarilor, Sindicatul Navigatorilor, senatorul Dorel Onaca si deputatul Andrian Mihei- adica singurii care se lupta acum cu abuzurile justitiei portugheze- nu au primit inca nici un semn. „Mai suna ei din cand in cand, ca unul dintre ei are un telefon acolo in puscarie”, ne-a spus Mihei.

Romanii Costel Draghici, Nicolae Peicu, Daniel Eduard Dinescu si Teodor Hulea se afla in arest preventiv din 05.02.2006. Autoritatile portugheze i-au acuzat de trafic de droguri, dupa ce au descoperit pe cargoul panamez „Luna del Mar” trei tone de cocaina in valoare de 150.000.000 euro.

In ciuda tuturor evidentelor care aratau ca romanii- fara functii pe vas, la prima imbarcare, fara antecedente penale, cu salarii restante de 37.000 dolari- nu puteau fi implicati in traficul de droguri, portughezii ii tin in arest, profitand de o diplomatie romana absolut inactiva.

In acest moment, parlamentarii Onaca si Mihei, alaturi de Sindicatul Navigatorilor, fac eforturi pentru eliberarea celor patru marinari romani, prin intretinerea unei corespondente cu instanta portugheza, prin care sa demonstreze neimplicarea cetatenilor romani in traficul de droguri.