Ii vedem in fiecare zi pe strazi, intinzind mina, si, de cele mai multe ori, ii tratam cu indiferenta sau repulsie. Sint suflete pierdute, care ratacesc pe strazi, in cautarea unui ban, a unei felii de piine si, mai presus de toate, a unei familii care sa-i iubeasca cu adevarat. Ei sint copii strazii, iar astazi este ziua lor, Ziua Internationala a Copiilor Strazii.

Cei mai multi dintre sibieni nu stiu acest lucru, mai ales ca nicio autoritate nu si-a aratat intentia de a marca in vreun fel evenimentul. Nici bietii copii nu vor sti ca e ziua lor. Astazi vor trebui sa cerseasca, sa se ascunda in canale sau in ghene parasite. La fel se va intimpla si miine, si in zilele care vor urma.

Uitati de lume

In Capitala Culturala Europeana, Ziua Internationala a Copiilor Strazii, care va fi aniversata astazi, n-a trezit interesul autoritatilor. Nici macar pe al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASP) Sibiu, care nu are vreun departament special, ca in alte judete, ori un program clar pentru protectia acestor copii.

In aceste conditii, e greu de avansat un numar al acestor copii, care isi duc traiul, in general, pe strazile oraselor mari din judet. Deoarece la DGASP ajung doar cazurile care implica abuzul copiilor, lipseste o statistica, fie ea si aproximativa.

Pe mina oamenilor legii

Singurii care isi dau seama cu adevarat ca exista si astfel de copii sint politistii si jandarmii, care ii culeg de pe strazi atunci cind ies la cersit. De cele mai multe ori, micutii cersesc pentru a se intretine, dar, de foarte multe ori, au familii care ii invata sa intinda mina, si nu le permit sa se intoarca fara bani in ghena pe care ei o numesc casa.

In unele cazuri, chiar mamele ies cu pruncii in brate, pe strada, la intins mina. "Anul acesta am identificat citeva cazuri de tinere care stateau la cersit, in zona centala a orasului, cu copii mici in brate, in speranta ca vor induiosa inimile trecatorilor. In astfel de cazuri, noi nu putem decit sa amendam persoanele respective.

Dar nu vor plati acele amenzi, si nici nu pot fi constrinse se faca acest lucru, deoarece nu au niciun fel de bunuri sau venituri", spune slt. Alexandru Costea, purtator de cuvint in cadrul IJJ Sibiu.

La adapostul legii

Cit despre copii, ei vor ramine in grija mamelor neglijente, care se vor folosi in continuare de ei. „Conform legilor in vigoare, atita vreme cit minorul nu este abuzat in vreun fel de parinti, iar un eventual abuz nu poate fi demonstrat, DGASP nu ii poate decade pe parinti din drepturi, si nu le poate lua copilul", arata Costea.

Zi internationala

Pe data de 21 martie se sarbatoreste, in toata lumea, incepind din 1998, Ziua Internationala a Copiilor Strazii, care a fost instituita prin rezolutia Forumului International "Prietenii copiilor strazii", desfasurat la Varsovia. Potrivit unui raport pe 2005 al Amnesty International, la nivel global, isi duc traiul pe strazi circa 100 de milioane de copii (150 de milioane, potrivit Organizatiei Internationale a Muncii).