Rasturnare spectaculoasa de situatie in cazul prefectului Danut Culetu si relatia sa cu Securitatea. La doar doua zile dupa ce declara public ca si-a consultat dosarul si a vazut ca era „curat”, Culetu a afirmat vineri ca nici nu a vrut vreodata sa-si vada dosarul de la CNSAS si nu va mai da nici o declaratie pana ce nu-l va citi.

Prefectul a refuzat sa sustina raspicat ca nu a semnat nici un angajament cu Securitatea, preferand un dubitativ „nu comentez” la aceasta intrebare. Ba, mai mult, Culetu considera ca, potrivit legii, el „nu se regaseste ca si colaborator al Securitatii”, atitudine care lasa loc la o multime de interpretari.

A fost mai mult decat suficient pentru ca dusmanii sai de moarte, primarul Radu Mazare si presedintele Consiliului Judetean, Nicusor Constantinescu, sa se dezlantuie intr-o veritabila canonada la adresa sa. Danut Culetu a fost practic desfiintat ieri de Radu Mazare si Nicusor Constantinescu, cei doi neascunzandu-si satisfactia de a-l vedea la pamant pe adversarul lor politic.

"Mi-e rusine ca sunt constantean si ca acest judet este reprezentat de un turnator la Securitate”, si-a inceput vineri „show”-ul Radu Mazare.

"Ciripitoare”, "turnator ordinar”, "stropitoare”- au fost apelativele folosite de primar pentru „alintul” prefectului deconspirat de surse din CNSAS ca si colaborator al Securitatii ca politie politica.

"A facut de ras tagma machidonilor, oameni care au luptat impotriva comunismului si au avut de suferit”, crede Mazare, care este de parere ca prefectului ii este acum frica de puscarie „dupa ce a incercat doi ani de zile sa ma bage pe mine”.

Primarul crede ca acum a inteles secretul ascensiunii fulminante a prefectului Culetu, care s-a realizat profesional datorita pactului pe care l-a semnat cu dracul, devenind, dupa revolutie, din acest motiv, o marioneta.

"Vedeti cum le rezolva timpul pe toate? Dutu e urmarit penal chiar de ai lui, seful Politiei a plecat, procurorul general s-a dus si el, prefectul s-a dovedit a fi turnator la Securitate... Nu ma simt razbunat, dar imi face placere sa vad javrele”, a mustacit, satisfacut, Mazare.

Nicusor Constantinescu s-a aratat si mai vehement, anuntand ca a depus plangere la Parchet impotriva prefectului Danut Culetu pentru fals si uz de fals in acte publice, dupa ce acesta a semnat de doua ori, pe propria raspundere, ca nu a colaborat cu Securitatea.

"Un colaborator al Securitatii, indiferent pe cine a turnat, pe cine a dat pe goarna, are acelasi calificativ abject, o persoana de ultima speta, care si-a vandut prietenii si familia”, a tunat Constantinescu.

"Iata aceasta Mona Musca a judetului Constanta”, a continuat presedintele CJC, care a oferit si copii dupa declaratia semnata de prefect, potrivit careia nu a colaborat cu Securitatea.

Constantinescu a tinut sa-i dea dreptate lui Culetu si sa recunoasca faptul ca el si Mazare nu au aceeasi educatie ca prefectul: „Recunosc, eu si Radu Mazare nu am fost capabili sa semnam angajamente, sa ne dam in gat prietenii si colegii pentru a pleca in afara sau pentru ascensiune profesionala”.

Presedintele CJC crede ca este foarte grav ce se intampla, in conditiile in care un colaborator al Securitatii a ajuns prefect - „caz unic in sud estul Europei”. „S-a mai si dus la un partid istoric, PNL, ai carui membri au murit in puscariile comuniste si si-au dat viata pentru tara asta.

Si el se ducea sa depuna coroane la monumentul eroilor, la cei pe care i-a turnat, probabil”, a continuat Constantinescu.

Presedintele CJC a anuntat, de asemenea, ca ii va solicita premierului Calin Popescu Tariceanu sa-l demita de urgenta pe prefectul Constantei, deoarece acesta „nu mai are calitatea morala sa vorbeasca despre respectarea legii, dupa ce a mintit de doua ori in declaratiile sale scrise, ca sa nu mai vorbim de rusinea pe care a facut-o aromanilor si constantenilor”.