De cinci ani, salariatii de la Spitalul TBC din Cluj se lupta, in Justitie, sa primeasca sporurile prevazute de lege

Sindicatul Sanitas a cerut in aceasta saptamana executarea silita a Spitalului de Pneumoftiziologie (TBC) din Cluj, in baza unei sentinte definitive obtinute in luna octombrie a anului trecut. Presedintele Sanitas Cluj, stefan Roman, spune ca, potrivit sentintei, spitalul este obligat sa plateasca sporurile de periclitate pentru un numar de 79 de angajati ai unitatii.

Ei trebuie sa primeasca sporurile neacordate in perioada 2002-2004, in valoare totala de 900.000 de lei.

Conducerea spitalului a atacat decizia de executare silita. "Avem o noua infatisare in data de 20 aprilie, dar daca va dura mult vom depune plangere penala impotriva celor care refuza sa puna in aplicare sentinta", a declarat stefan Roman.

Conducerea Spitalului TBC sustine ca unitatea nu dispune de fonduri pentru plata sporurilor restante. "Sentinta obliga Casa de Asigurari sa vireze aceste sume in contul spitalului. Sindicalistii trebuie sa inteleaga ca executarea silita inseamna falimentul spitalului, astfel incat ei vor pierde locurile de munca", a declarat Vasile Muresan, managerul Spitalului TBC.

Situatia aparuta la Spitalul TBC a fost ieri analizata in cadrul unei sedinte la Prefectura judetului Cluj, in urma careia s-a stabilit trimiterea unui memoriu la Ministerul Sanatatii cu propuneri pentru iesirea din criza.

Reprezentantii CJAS Cluj spun ca ei nu platesc sporuri salariale, ci doar deconteaza servicii medicale. "Singura solutie este sa ne suplimenteze Casa Nationala bugetul si sa decontam mai multe servicii catre spital, iar banii sa fie folositi pentru plata sporurilor", a declarat Mircea Morosan, directorul CJAS Cluj.

Sporuri date doar pe hartie

Problemele au aparut in anul 2002, cand s-a semnat un nou contract colectiv de munca la nivel national. Potrivit acestuia, sporurile acordate angajatilor din spitalele TBC pot ajunge pana la 100%. Cu toate acestea, alocarile bugetare nu au acoperit aceste drepturi salariale, astfel incat conducerile spitalelor TBC au fost in imposibilitatea de a acorda aceste sporuri. Situatia este asemanatoare in majoritatea spitalelor de profil din tara.