In comunele din jurul Ploiestiului agricultura a devenit un hobby pentru localnici, care prefera sa-si vanda pe bani grei terenurile unde pana acum cativa ani se cultiva grau sau porumb. Din cauza costurilor foarte mari de productie, dar si in lipsa unor subventii consistente de la Ministerul Agriculturii, taranii prefera sa lase pamantul nemuncit sau sa-l vanda investitorilor imobiliari.

„Anul trecut lucratul unui hectar m-a costat peste 1200 de lei, iar dupa ce am vandut porumbul am iesit in pierdere cu 300 de lei. Nu se mai merita sa faci agricultura in zilele noastre. Am dat anunt la ziar ca-l vand cu 30 de euro metrul patrat”, spune Aurica Constantinescu, un localnic din comuna Paulesti, situata la cativa kilometri de Ploiesti.

In Blejoi, cu banii castigati din vanzarea terenurilor agricole, localuitorii si-au ridicat vile sau si-au cumparat masini de lux. „Comuna noastra beneficiaza de toate conditiile pentru constructia unor cartiere rezidentiale, de la utilitati pana la o infrastructura rutiera foarte buna”, sustine primarul Blejoiului, Adrian Dumitru.

Potrivit statisticilor Directiei Agricole Prahova, anul trecut 11.000 de hectare de terenuri agricole au ramas nelucrate, adica aproape 10% din suprafata totala arabila a judetului. Desi Legea 18/1991 da dreptul primarilor sa suspende dreptul de folosinta a unui teren nelucrat timp de doi ani consecutiv, pana acum niciun edil nu a luat o asemenea decizie.

„Din pacate, atractia unui castig mare si imediat ii determina pe multi oameni sa renunte la agricultura. In jurul marilor orase lanurile de grane au fost inlocuite cu cartiere de lux. Primarii nu-i sanctioneaza pe cei care nu muncesc pamantul si din ratiuni electorale”, sustine Aurel Anghel, directorul Directiei Agricole Prahova.

Potrivit acestuia, agricultorii au sansa anul acesta de a primi subventii importante de la Uniunea Europeana, cererile putand fi depuse pana la 15 mai. Cele mai bine platite culturi sunt cele de soia si sfecla de zahar, pentru care se acorda cate 216 euro/hectar.