Dupa ani de scandaluri si sezoane estivale ratate din cauza plajelor intretinute mizerabil de stat, situatia pare a reveni la normal pe litoralul romanesc.

Ministrul IMM-urilor, Comertului, Turismului si Profesiilor Liberale, Ovidiu Silaghi, a declarat sambata la Mamaia ca va face toate demersurile pentru ca plajele sa treaca din administrarea total ineficienta a statului in cea a consiliilor locale constantene.

Statul isi arata din plin „calitatile” e cel mai prost administrator cu putinta si in cazul hotelurilor pe care le mai detine pe litoral, motiv pentru care ministrul Silaghi a cerut si privatizarea imediata a hotelurilor Amfiteatru, Panoramic si Belvedere din Olimp, ajunse adevarate ruine.

Dealtfel, situatia din sudul litoralului este atat de jalnica, incat secretarul de stat pentru turism Lucia Morariu a recunoscut, franc, ca daca ar fi putut, ar fi inchis de tot statiunea Olimp, numai pentru a nu ne mai face de ras.

„Vom avea o discutie cu cei de la Ministerul Mediului pentru a vedea cum le putem „multumi” pentru dezastrul in care se afla o mare parte din plaje. Cred ca administratorul cel mai bun este tot consiliul local”, a afirmat sambata ministrul Silaghi, venit la Constanta pentru a supraveghea deschiderea sezonului estival.

Reprezentantul Guvernului a mentionat insa ca institutia pe care o conduce nu are parghiile legislative pentru adoptarea unei astfel de decizii, singura sa putere in acest sens fiind doar votul pe care il va putea da in calitate de deputat. „Exista un proiect de lege promovat de deputatii constanteni care prevede transferul plajelor catre consiliile locale.

Eu, in calitate de deputat, nu pot decat sa votez aceasta lege”, a aratat Silaghi. Ministrul s-a declarat insa convins de faptul ca actul normativ va fi aprobat de Parlament, iar plajele vor trece din administrarea dezastruoasa asigurata in prezent de stat prin Directia Apelor Dobrogea Litoral in cea a consiliilor locale.

Statul este „maestru” nu doar in distrugerea plajelor, ci si a hotelurilor, dupa cum au sesizat cei doi demnitari dupa vizita in statiunea Olimp. Secretarul de stat pentru turism, Lucia Morariu, a declarat deschis ca daca ar fi putut ar fi inchis imediat aceasta statiune, ajunsa in paragina in urma proastei administrari.

La randul sau, ministrul Silaghi a declarat ca va avea o intalnire urgenta cu seful AVAS, colegul sau de partid Teodor Atanasiu, caruia ii va solicita sa scoata la privatizare cat mai repede hotelurile Amfiteatru, Panoramic si Belvedere. „Vazand starea jalnica in care se afla cele trei hoteluri, am realizat din nou ca statul este cel mai prost administrator.

Tot ce a ramas la stat e in paragina”, a recunoscut Silaghi. Ministrul a mai spus ca hotelurile privatizate in anii anteriori si unde au fost realizate investitii, au rezultate din ce in ce mai bune, in timp ce locatiile cumparate doar in scop imobiliar nu vor avea nici in acest an turisti.

Pe de alta parte, ministrul a anuntat ca incepand din acest an, discotecile in aer liber de pe litoralul romanesc se vor inchide dupa ora 1 noaptea, noua legislatie, care va fi aprobata printr-o ordonanta de urgenta peste cateva saptamani, introducand in plus restrictii si la numarul de decibeli la care se poate asculta muzica in localurile inchise.

Singurele statiuni care nu vor avea parte de aceste restrictii sunt cele pentru tineret, Costinesti si Vama Veche. Legea litoralului va intra in vigoare peste cateva saptamani, dupa ce va fi aprobata o ordonanta de urgenta in acest sens. „Principalul motiv pentru care tour-operatorul german TUI a decis sa se retraga de pe litoralul romanesc in acest an a fost zgomotul cauzat de discoteci.

Am elaborat un proiect de ordonanta de urgenta prin care sa se interzica functionarea acestora dupa ora 1:00", a declarat Silaghi. Mai mult, secretarul de stat in minister Lucia Morariu a afirmat revoltata ca, fiind cazata la un hotel in Mamaia, vineri noaptea nu a putut dormi din cauza manelelor care se auzeau de la o terasa din apropiere.

Cu toate acestea, sezonul 2007 se anunta a fi unul dintre cele mai reusite din ultimii ani, datorita investitiilor facute in unitatile de pe litoral. „Se poate spune ca razboiul turistic cu Bulgaria e pe jumatate castigat din acest motiv. Turistii romani se vor reorienta catre Litoralul romanesc”, s-a aratat increzator ministrul Silaghi.

Numarul turistilor care vor veni anul acesta pe Litoralul romanesc va creste cu 15 la suta fata de cel inregistrat in 2006, a precizat secretarul de stat Lucia Morariu. Nici angajatii sezonieri nu au fost omisi, ministrul Turismului incercand sa stopeze migratia fortei de munca calificata.

In acest sens, Silaghi va promova o lege prin care se vor acorda sase luni de somaj celor care au muncit sase luni pe litoral. ,,Facilitatea acordata celor care lucreaza pe Litoral a fost gandita pentru a stopa migratia fortei de munca din acest sector si pentru imbunatatirea serviciilor”, a conchis Silaghi.