Pe scurt, problema

Ales in 2004, membru al Partidului Conservator, Ilie Potocea e primar la Tomsani doar pentru ca asa vor muschii lui si lenea crunta a autoritatilor judetene. In 2004, cand a fost ales, era administrator al Gasipot Com SRL.

Legea privind asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice si sanctionarea coruptiei (mama, ce serios suna!) spune ca demnitarul ales trebuie sa renunte la calitatea de administrator, in termen de 15 zile de la obtinerea functiei. Dar Potocea n-a facut asta nici in termenul legal, nici in 2005, nici in 2006.

A facut-o in 2007, dupa ce un om de afaceri cu interese in Tomsani a anuntat Prefectura. Ca de obicei, Prefectura a dat cu mucii-n balta si bata-n fasole. In raspunsul adresat omului de afaceri, Prefectura spune ca petitia a fost tratata ca “o sesizare a unei situatii de incompatibilitate”.

Deci era incompatibil! Dupa care, doua randuri mai jos, “domnul Potocea nu mai are calitatea de asociat unic si administrator”, adica nu mai e incompatibil.

Pe scurt, incompetenta

Dintre cei cu care am stat de vorba, nimeni nu s-a aratat foarte preocupat de problema Tomsani. “Nu e la noi problema, e la secretarul Consiliului Local Tomsani, care trebuie sa ne anunte in scris de situatia de incompatibilitate”, sustine senin Mihai Condrescu, purtator de cuvant al Prefecturii.

Nu vorbeste gura fara el, ca declaratia a dat-o dupa o discutie cu secretarul Prefecturii, Mircea Ionita.

Si, daca femeia aia nu va face hartia, sunteti cu constiinta impacata ca se incalca legea, nu? “Sigur ca ma intereseaza acest aspect, dar trebuie sa intelegeti ca am mainile legate, nu tine de competenta mea sa demarez aceasta procedura”, spune si secretarul Consiliului Judetean, Mihail Pavel.

Corect! Unde pui ca, daca se apleaca, si il prinde Florin Anghel asa, ca sef politic al primarului de la Tomsani, ii poate trage una direct in stampila lui nea Pavel. In plus, cele doua institutii mentionate ori nu au chef sa ne puna la dispozitie declaratiile de avere si de interese ale lui Potocea, ori, pur si simplu, nu le au.

Cat despre secretarul Consiliului Local Tomsani, doamna Matei, mai avea putin si plangea: “Pai, n-am stiut! Vai de mine, eu trebuie sa fac hartia? Pai, da, o s-o fac, sa iau legatura cu domnul Ionita...”.

Pe scurt, DNA sa-si bage nasul aici

Noi am gasit doua dintre ele. Una de interese, din 6.05.2005, unde Ilie Potocea lasa alb locul unde trebuia sa scrie ca este administrator al Gasipot Com. Si una de avere, de pe site-ul comunei, care ne-a facut sa ne tavalim de ras. Omul are un bocxster, cabarine, iar Lassie se scrie altfel, in tomsaneana, probabil. Nu asta conteaza.

Conteaza ce scrie mic, in subsolul formularelor de declaratii: “prezenta declaratie constituie act public si raspund, potrivit legii penale, pentru inexactitatea sau caracterul incomplet al datelor mentionate”. Pai, sa raspunda, frate! Si sa se mai intample ceva: conform declaratiei sale de avere, primarul din Tomsani a avut firma pe minus in ultimii trei ani. Din ce traieste? Din leafa de primar de comuna?

Bogdan Stoica