Vineri a avut loc in Piata Unirii un protest fata de modificarea genetica a organismelor. Centrul de Informare asupra Organismelor Modificate Genetic (InfOMG) a initiat, in acest sens, un tur prin sapte orase ale tarii.

Obiectivele acestuia sunt atragerea atentiei asupra situatiei organismelor modificate genetic din Romania si strainatate si informarea publicului larg cu privire la impactul introducerii acestei biotehnologii in mediu si in circuitul alimentar.

Turul a inceput la Cluj, iar reprezentantii asociatiei nonguvernamentale au atras atentia trecatorilor cu privire la soia modificata genetic a companiei Monsanto, ce a fost cultivata legal in Romania pana la inceputul acestui an, dar ale carei locuri de cultivare nu au fost inca gasite si distruse.

"Desi, datorita normelor europene, Guvernul Romaniei a fost nevoit sa interzica cultivarea, locurile unde se intampla acest lucru nu au fost gasite si distruse deoarece nu exista nicio evidenta", a explicat Ramona Duminicioiu, director executiv al InfOMG.

Expertii rusi au analizat aceste culturi de soia si, in urma testelor pe cobai, s-a ajuns la concluzia ca afecteaza mai multe organe interne si sistemul de reproducere. Si porumbul cultivat de firma Monsato este extrem de nociv, spun specialistii, el producand modificari la nivelul ficatului si rinichilor.