Prima reuniune a calfelor calatoare din Europa a avut loc la Sibiu, iar cartea lor de vizita a fost o expozitie la Muzeul de Istorie. Capitala Culturala Europeana respira un aer medieval, prin reinvierea traditionalelor bresle.

Pentru prima data in Romania, toate calfele calatoare din Europa s-au reunit de ieri, la Sibiu, Capitala Culturala Europeana, pentru a-si demonstra indeminarea, dar mai ales pentru a vedea „comorile" bine pastrate din Evul Mediu, la Muzeul de Istorie, unde exista dovezi ale existentei breslelor traditionale la noi in oras.

„Este pentru prima data cind ei s-au reunit atitia, pina acum mai fost la noi in oras, in anii trecuti, peste 100 de calfe, insa expozitia despre breslele si calfele sibiene i-a adunat pe toti acum la Sibiu", a marturisit Killian Dorr, prim-preot al Bisericii Evanghelice la Sibiu.

Traiesc in UE ca in Evul Mediu

Peste 700 de calfe calatoare din toata Europa s-au intilnit de ieri la noi in oras, pentru a da viata dupa secole primei manifestari dedicate breslelor si calfelor medievale care au supravietuit pina acum. Desprinsi parca din povesti, femei si barbati din toate tarile, care se imbraca la fel ca in Evul Mediu cutreiera orasul nostru cu modestie, pentru a ne arata ca breslele nu au murit.

Traditia calfelor calatoare s-a pastrat in tari ca Germania, Austria, Elvetia, Franta, Norvegia, Suedia. Aproximativ 700 de tineri cu o pregatire profesionala - dulgheri, timplari, zidari, pietrari, sculptori, fierari - au ales sa porneasca la drum pentru trei ani si o zi, purtind uniforma si palaria calfelor si respectind normele impuse de fratia lor.

Astfel, pentru a purta uniforma de calfa, tinarul nu are voie sa fie casatorit, sa aiba copii, alte obligatii sau datorii, trebuie sa faca fata cu cinste si onoare angajamentelor pe care si le asuma si trebuie sa respecte regulile si traditiile fratiei din care face parte.

Expozitie inedita

La Muzeul de Istorie din Sibiu a fost vernisata expozitia „Bresle sibiene si calfe calatoare europene", dupa care cele 700 de calfe s-au reunit la Parohia Evanghelica din oras. Atit prezenta lor in Sibiu inca din Evul Mediu, cit si calatoriile calfelor sibiene au contribuit de-a lungul timpului la intarirea legaturilor cu centrele mestesugaresti de pe batrinul continent.

Din toate punctele de vedere, ei sint o punte neconventionala, dar cu atit mai vie, intre Sibiu si Europa. Expozitia despre bresle si calfe va fi completata de un program de animatie, desfasurat in curtea Muzeului de Istorie, care contine demonstratiile practice ale calfelor calatoare si discutii cu acesti tineri europeni.

Nici o calfa romaneasca

In prezent, niciun tinar din Romania nu se poate numi calfa europeana, pentru ca acest obicei, din pacate, s-a pierdut la noi. Desi Sibiul a fost un mare centru mestesugaresc, aceste traditii au disparut in tara noastra la inceputul secolului XX, dar au supravietuit in tarile din care provin calfele calatoare contemporane.

Pentru a revigora si a sustine arta mestesugareasca traditionala, dar si pentru a colabora cu oameni experimentati in tehnicile traditionale, Parohia Evanghelica a pus la dispozitia calfelor o cladire din vecinatea bisericii, linga pasajul scarilor, in piata Huet nr. 3, care este renovata in prezent cu ajutorul acestora.

Aceasta cladire a devenit in ultimul timp cunoscuta sibienilor drept „Casa calfelor".

La o bere cu presedintele federal

O parte din aceste calfe au fost vizitate ieri, la Casa Calfelor din centrul istoric al Sibiului, de un oaspete de cinste: presedintele Germaniei, Horst Kohler, care a baut bere in mod simbolic, dintr-o halba in forma de cizma.