Consiliul Local a adoptat si ultima hotarare referitoare la sprijinul acordat celor care doresc sa isi construiasca o casa. Tinerii, cei ramasi fara adapost datorita unor calamitati si persoanele evacuate pot accesa aceste fonduri. Subventia este de 20 la suta din valoarea locuintei construite, dar nu mai mult de 10.000 de euro.

Cererile pot fi depuse din aceasta saptamana la Centrul de informatii pentru cetateni. In primele sase luni, constructiile demarate in Sibiu au o valoare preconizata de peste opt milioane de euro. ZIARUL de Sibiu va enumera actele necesare accesarii acestor bani.

Consilierii locali au votat in unanimitate modelul de cerere pe care sibienii interesati sa isi construiasca o casa trebuie sa il completeze pentru a primi un sprijin de cel mult 10.000 de euro. Cei interesati pot completa si depune dosarele la Centrul de informatii pentru cetateni.

Dupa ce Cartierul Tineretului pare sa fie un proiect al Primariei Sibiu ramas in amortire, tinerii, in special, spera ca acest nou program sa le fie de mai mare ajutor. Hotararea Consiliului Local vine pe fondul unei legi date anul trecut si in conditiile in care numai in primele sase luni ale acestui an au fost demarate constructii a caror valoare totala depaseste opt milioane de euro.

In plus, masura ar putea duce si la un prim semnal inspre temperare a pietei preturilor pe piata imobiliara. Potrivit unor specialisti, in momentul de fata, piata imobiliara inregistreaza preturi intre 30 si 50 la suta mai mari decat cele justificabile.

Masura adoptata si de Consiliul Local Sibiu este apreciata de majoritatea tinerilor. Desi nu au dat inca piept cu actele si birocratia necesara obtinerii acestor bani, tinerii, in special considera ca orice ban dat este unul de folos. Chiar daca cei 10.000 de euro nu sunt indeajuns pentru a acoperi o cincime din costurile ridicarii unei case.

„Eu tocmai am demarat procedurile pentru a-mi construi o casa. O astfel de masura mi se pare Ok, chiar daca nu acopera 20 la suta din costurile preconizate sa imi ridic locuinta dorita. Oricum, m-ar ajuta sa rambursez inainte de termen o anumita parte a creditului contractat la banca.

Iar din ce am observat in ultimul timp, nu cred ca mai este o asa mare problema sa lucrezi cu firmele, totul pe facturi. Desi, din cate am inteles multe firme mici nu prea doresc sa elibereze facturi pentru manopera”, spune B.Calinescu, un tanar din Sibiu, ce tocmai a inceput sa lucreze la o casa pentru el.

Masura poate veni si ca o incurajare pentru tinerii speriati de preturile exagerate de pe piata imobiliara. De altfel, unul dintre importantii jucatori imobiliari de pe piata din Sibiu, Stefan Braune, considera ca preturile de acum sunt de-a dreptul exagerate. „Preturile vor scadea. Nu stiu cand, dar acest lucru se va intampla cu siguranta, pentru ca aceste sume nu sunt justificate.

Dar, atata timp cat exista si cumparatori la aceste sume, cu siguranta ele vor fi in continuare pe un trend ascedent. Preturile justificate pe piata imobiliara de la Sibiu ar trebui sa fie cu 30 - 50 la suta mai mici decat cele de acum”, a declarat Stefan Braune pentru TV Sibiu.

Cine poate primi banii?

Desi masura a fost creata in special pentru a ajuta tinerii sa aiba o locuinta, legea ofera si altor categorii social-defavorizate sa acceseze aceste subventii.

Astfel, in afara de tinerii care la data contractarii locuintei au varsta de pana la 35 de ani, mai pot primi cei maxim 10.000 de euro si persoanele sau familiile ramase fara adapost in urma avarierii grave sau distrugerii locuintelor proprii, datorita unor calamitati naturale sau unor dezastre ori accidente de care nu se fac vinovati.

In categoria posibililor beneficiari intra si persoanele si familiile evacuate din locuinte situate in constructii expuse unui risc major, cum ar fi alunecarile de teren, seismele si inundatiile.

In fine, de acest tip de subventie mai pot beneficia familiile sau persoanele evacuate si chiriasii din locuinte ce fac obiectul unor legi de restituire catre fostii proprietari a imobilelor trecute in proprietatea statului.

Acte necesare

In general, pentru toate tipurile de solicitanti, Consiliul Local Sibiu solicita copiile dupa actele de identitate, cel de casatorie si, eventual, cele ale copiilor sau parintilor aflati in intretinere.

In toate cazurile, sunt solicitate si declaratii notariale ale titularului cererii si membrilor familiei, din care sa rezulte ca nu detin in proprietate nici o locuinta sau ca aceasta are o suprafata contruita desfasurata mai mica de 50 de metri patrati si ca nu au primit de la stat o alta subventie pentru construirea sau cumpararea de locuinte.

De asemenea este necesar si un extras de carte funciara, din care sa rezulte ca solicitantul de subventie detine un drept real sau de folosinta asupra terenului pe care se realizeaza constructia locuintei. Este necesara si o copie de pe autorizatia de constructie si dupa contractul de construire a locuintei, incheia cu un antreprenor de specialitate autorizat.

Sunt necesare si documentele edificatoare prin care sa fie dovedit ca antreprenorul are o personalitate juridica autorizata in domeniul constructiilor civile. Solicitantii banilor vor trebui sa depuna la dosar graficul de executie a lucarilor de constructie si un deviz general de cheltuieli, intocmit si certificat de antreprenorul general, intocmit dupa un model autorizat de Consiliul Local.

In fine, pentru fiecare categorie de potentiali beneficiari trebuie depuse si actele specifice care sa ateste apartenenta la o astfel de categorie - hotararea judecatoreasca definitiva de evacuare, adeverinte eliberate de primari cum ca sunt afectati de calamitati etc.

Un nou Cartier al Tineretului?

In urma cu mai bine de trei ani, administratia locala lansa cu mult tam-tam un alt proiect ce viza sprijin pentru tineri, prin proiectul Cartierului Tineretului-Tiglari. Peste 400 de tineri au primit teren pentru a-si construi o casa, unii s-au si apucat.

De atunci, insa, administratia locala nu a reusit sa introduca utilitatile necesare, conform legii, iar proiectul nu pare sa aiba o finalizare prea curand.