Un profesor a depus o plangere penala impotriva prodecanului de la Facultatea de stiinte Politice, pe care il acuza de abuz in serviciu

Conferentiarul universitar Vasile Docea a depus, ieri, la Parchet, o plangere penala impotriva prodecanului de la Facultatea de stiinte Politice, Filosofie si stiinte ale Comunicarii din cadrul Universitatii de Vest (UVT), lect. dr. Aurelia Maris, pe care o acuza de abuz in serviciu.

Docea a fost chemat in fata Comisiei de Etica a UVT in urma unui articol pe care l-a publicat in buletinul Grupului de Reforma Universitara (GRU). In acel text, Docea vorbea despre necesitatea lustratiei in mediul academic si dadea exemplul decanului Ioan Biris.

GRU a acuzat de mai multe ori trecutul decanului, a carui revocare din functie a cerut-o, fara nici un rezultat, chiar si Ministerului Educatiei, pe motiv ca Biris ar fi fost activist PCR. "Textul l-a enervat foarte tare pe decan, care a facut un memoriu catre Comisia de Etica a UVT. Am fost convocat la comisie, dar nu stiam de ce si cine ma ancheta", povesteste Docea.

El si-a trimis avocatul, in numele caruia a cerut sa afle motivul convocarii, precum si componenta Comisiei de Etica.

Cererea a fost respinsa o vreme, dar in final, Docea a aflat ca presedintele comisiei este chiar prodecanul Maris. Conform unui ordin de ministru, "nu pot fi membri in Comisia de Etica persoanele care ocupa functii de conducere in institutia de invatamant superior la nivel de universitate sau facultate". Ieri, Docea a avut o noua infatisare la comisie, solicitand revocarea intregii comisii. In schimb, a fost pus in fata demisiei Aureliei Maris.

CORESPONDENTa

O comisie de ancheta formata la nivelul Universitatii de Vest cerceteaza cazul lectorului Petru Cosmin Virga de la Facultatea de stiinte Politice, care a trimis prin email unei studente o lucrare de licenta. Corespondenta electronica a ajuns si la conferentiarul Vasile Docea. "Eu cred ca este o posibila dovada ca profesorul a vandut lucrarea de licenta studentei.

Virga a fost si membru in comisia de licenta. Nu fac acuzatii, dar este posibil sa fie un indiciu", a declarat Vasile Docea. Lectorul universitar implicat in acest caz prefera sa nu comenteze cum a ajuns lucrarea de licenta pe Internet, ca sa o vada si ceilalti colegi de an.

"Domnul Docea a sesizat situatia presedintelui Comisiei de Licenta, care a analizat cazul si a constatat ca nu sunt nici un fel de suspiciuni", a precizat Virga. Conform spuselor lui Docea, lucrarea a fost notata cu 9.