Adaptarea la regulile Uniunii Europene a creat si in judetul Sibiu o piata a deseurilor spitalicesti periculoase - una in care, anual, sunt transportate, in medie, aproape 350 de tone de deseuri, pentru peste 1,5 milioane de lei.

Situatia judetului Sibiu este, insa, una cu o particularitate - cel mai mare spital, cel judetean, si, prin urmare, cel mai mare producator de deseuri spitalicesti periculoase, are un incinerator propriu.

Prin urmare, in judetul Sibiu raman, in medie, doar sapte unitati spitalicesti care apeleaza la serviciile diferitelor firme pentru a-si transporta deseurile medicale periculoase la incineratoarele autorizate. Fata de acum doi ani, cantitatea de deseuri spitalicesti periculoase care necesita transportul la incineratoare speciale din tara a crescut, dar nu foarte mult.

Astfel, daca pe 2005, Institutul de sanatate publica (ISP) raportase inregistrase o cantitate medie de 868,83 de kilograme de deseuri spitalicesti periculoase pe zi, in 2006, aceasta cantitate a crescut la 939,46 kilograme. La un calcul simplu, rezulta ca anul trecut au fost produse, in total, peste 342 de tone de deseuri spitalicesti periculoase.

In judetul Sibiu exista doua firme care asigura transportul acestor deseuri medicale periculoase - SC Fifa Ecologic si SC Eco Servtrans SRL.

De remarcat ca statistica ISP nu contine toate unitatile spitalicesti din judet si nu ia in calcul nici deseurile medicale rezultate de la cabinetele medicilor de familie sau cei veterinari.

Spitalele din Sibiu organizeaza in fiecare an licitatii pentru a angaja firma care sa le transporte deseurile medicale periculoase. In urma acestor licitatii, preturile medii ajung la aproximativ 4,5 lei pe kilogram de deseu transportat. In cazul cabinetelor individuale, preturile urca dublu, datorita faptului ca, in general, aceste cabinete produc cantitati mici de astfel de deseuri.

“Firmele de colectare au venit la cabinet cu o oferta. O parte ne-au fost reomandate si de catre Autoritatea de Sanatate Publica. Erau doua sau trei oferte, una mi s-a parut mai acceptabila, in rest modalitatea de colectare era la fel. Reprezentantii firmei vin periodic sa colecteze deseurile pe care le strangem in recipiente speciale.

Avem niste reguli stricte de respectat in aceasta privinta , asa ca suntem foarte atenti. Nu avem probleme legate de colectarea deseurilor”, spune dr. Elena Nedelcu, medic de familie in Sibiu.

Potrivit unora dintre cei care activeaza in acest domeniu,

„La noi, in Romania, s-a trecut bursc la implementarea legislatiei comunitare. Am sarit peste perioada de prevenire si informare, de aceea multi inca nu stiu ce inseamna si ce presupune legislatia mediului. Noi, de multe ori, am oferit consiliere juridica gratuita unor astfel de clienti”, spune Maria-Magdalena Titonia, asistent manager al Jifa Ecologic.

Potrivit acesteia, legislatia in domeniu impune reguli stricte - de la conditiile in care se transporta deseurile medicale spitalicesti, dezinfectiile masinilor si pana la cutiile sau pungile in care se colecteaza.

Directorul Agentiei regionale de protectie a mediului, Dumitru Ungureanu, este de parere ca acest sistem de colectare si transport a deseurilor spitalicesti periculoase ar putea „suferi” imbunatatiri. „In alte tari, responsabilitatea este pusa si mai mult pe umerii medicilor.

Adica, daca medicul meu de familie stie ca eu sunt sanatos, nu are rost sa puna instrumentele cu care m-a tratat la deseuri medicale periculoase. Caci astfel, se pot economisi multi bani”, crede Dumitru Ungureanu.

„In ceea ce priveste medicii de familie, cei din mediul rural respecta cel mai bine legislatia, s-au adaptat cel mai repede. Se pare ca ei au reusit sa priceapa mai repede riscurile”, Maria-Magdalena Titonia

Se pierde jucatorul important?

Cel mai mare producator de deseuri spitalicesti periculoase din judet - Spitalul clinic judetean, are, deocamdata, un incinerator propriu. Acesta va trebui, insa, inchis anul viitor, datorita faptului ca nu corespunde normelor europene. Conducerea Spitalului spune, insa, ca nu va apela la firmele de transport a deseurilor periculoase.

„Avem un proiect de a achizitiona un neutralizator de deseuri. Acest neutralizator nu va arde deseurile, ci le va neutraliza, astfel incat vor rezula niste deseuri la fel de nepericuloase precum si cele menajere”, spune Minerva Boitan, directorul general al Spitalului clinic judetean.

Ideea unui astfel de neutralizator de deseuri medicale periculoase a aparut si la Medias, in cadrul unui parteneriat public-privat. Din motive inca nu tocmai clare, acest proiect care a trecut si prin Consiliul local nu s-a mai concretizat.