Pachetul de reabilitari stradale initiat de Primaria Sibiu produce si pagube. Strada Sacel, din cartierul Strand, este cel mai bun exemplu - lucrarile stagneaza din aprilie, iar investitorii de pe strada au pierdut, pana acum, sute de mii de euro.

In urma licitatiilor ce au avut loc la inceputul acestui an pentru reabilitarea a 36 de strazi, strada Sacel a fost atribuita pentru reabilitare societatii Sca.Mo.Ter. Cum banii vin de pe urma unui imprumut facut la BERD, firma a inceput lucrarile in prima jumatate a lui aprilie, a decopertat intreaga strada, insa lucrarile au fost oprite rapid.

„Lucrarile executate de antreprenor pe strada Sacel au fost intarziate datorita faptului ca, odata cu decopertarea strazii, inspectorii au descopeirt si alte lucrari necesare in cazul reabilitarii retelelor de utilitati. In cazul acestei strazi a fost constata necesitatea efectuarii unr lucrari de o mai mare anvergura la reteua de gaz.

In data de 23 aprilie 2007, dupa efectuarea sapaturii generale, firma Sca.Mo.Ter s-a retras din zona pentru a putea permite companiei de gaz sa intervina in vederea reabilitarii conductelor de alimentare cu gaze”, se arata intr-un raspuns al reprezentantilor Primariei.

Problema cea mai mare este ca, santierul odata predat E.On Gaz, lucrarile au stagnat, mai mult. „Eu lucrez aici de doua saptamani, dar nu am vazut pe nimeni sa miste ceva”, povesteste un lucrator la una din casele de pe strada Sacele.

Un alt locuitor, proprietar de firme de constructii, spune ca neseriozitatea este ridicata la rang de conduita pe strada Sacel. „Au lucrat pana acum mai bine de o luna. Lucrat este mult spus. Au inlocuit teava principala si au facut cateva bransamente. Puteti vedea si calitatea indoielnica a lucrarilor”, povesteste el.

De „calitatea” lucrarilor se poate convinge orice trecator care se incumeta sa intre in transeele care infunda strada Sacel. Tevi lipite cu banda adeziva, bransamente terminate in graba. Plus o teava acoperita cu cateva bucati de carton, din care fasaie gazul de mai bine de o luna. Nimeni nu vine sa repare, sa constate. Copiii se joaca in fiecare zi in jurul tevilor lipite de mantuiala.

Record in pierderi. 300.000 de euro

O parte din locuitorii de pe strada au noroc si isi pot parasi casele prin intrarile din spate. Majoritatea nu au, insa, asa ceva. Prin urmare, accesul auto este mai mult decat greoi, chiar imposibil pentru mare parte din locuitorii strazi. Cele mai mari pierderi le inregistreaza, insa, un investitor care ridica pe strada Sacel un bloc de locuinte.

Aici au fost incepute lucrarile la 1 februarie si oprite dupa decopertarea strazii. De trei luni, santierul blocului de locuinte nu a mai inaintat de loc. Firma care trebuia sa termine cladirea avea drept termen 1 septembrie, iar primele locuinte trebuiau predate in ianuarie anul viitor.

Din cauza lucrarilor de pe strada care impiedica accesul la santier, lucrarile la noul bloc sunt date peste cap. Pierderile, imense. Aproximativ 300.000 de euro pana acum, in conditiile in care mare parte din locuinte au fost cumparate inainte de a fi gata. Iar nemultumirea este cu atat mai mare cu cat nimeni nu explica intarzierile. „La Primarie sunt tratat cu maximum de dezinteres.

Nu am fost anuntat de nimeni de aceste lucrari, le-am inteles necesitatea, dar de ce nu se mai lucreaza? Pierdem timp si foarte multi bani”, spune unul dintre investitorii de pe strada Sacel.

Desi reprezentantii Primariei sustin ca cei de la Sca.Mo.Ter au anuntat verbal si in scris locuitorii de pe Sacel ca strada va deveni inaccesibila din cauza lucrarilor, niciunul din locuitorii de pe strada contactati de ZIARUL de Sibiu nu si-au amintit de astfel de instiintari.

Nu e unicat!

Contactati telefonic, reprezentantii Sca.Mo.Ter. recunosc marile intarzieri, datorate, spun ei, celor de la E.On Gaz. „Pana ei nu isi dezafecteaza vechea retea, pana nu primim acceptul celor de la E.On Gaz, noi nu putem interveni. Astfel de situatii, din pacate, nu sunt unicat. Mai avem si alte exemple de intarzieri datorate celor de al E.On Gaz, cum ar fi situatia de pe Irimia Grigorescu.

Am tot avut termene din partea celor de la Gaz, ca 1 iunie, ca 10 iunie, toate au trecut si noi nu am putut intra sa ne continuam lucrarile”, au declarat reprezentantii Sca.Mo.Ter.