Sometra se numara din nou printre prioritatile autoritatilor judetene. Ieri, in cadrul sedintei Colegiului Prefectural, reprezentantii Garzii de Mediu au prezentat stadiul realizarii masurilor si investitiilor din planul de conformare al societatii. Reprezentantii SC Sometra SA sint obligati sa se afilieze normelor europene de protectie a mediului pina la sfirsitul anului 2014.

„In vederea introducerii celor mai bune tehnici disponibile si implementarii de masuri preventive de eliminare sau reducere a emisiilor poluante, inclusiv masuri referitoare la managementul deseurilor, Romania a obtinut de la UE perioada de tranzitie intre unu si opt ani, pentru 195 de instalatii existente care trebuie sa se conformeze pina cel tirziu la 31 decembrie 2015.

SC Sometra SA se gaseste pe lista acestor instalatii, beneficiind de perioada de tranzitie pina la sfirsitul anului 2014, data pina la care este obligata sa se deruleze toate investitiile prevazute in planul de actiuni din autorizatia integrata de mediu menita sa conduca la conformarea activitatii la normele europene", explica Danina Banea, comisar sef al Garzii de Mediu Sibiu.

Prevenirea pestei porcine

Pesta porcina a facut, de asemenea, obiectul discutiilor din cadrul sedintei, desi pina acum nu au fost depistate focare in judetul nostru. Cornel Muntean, directorul executiv al Directiei Sanitar-Veterinare, a avertizat asupra pierderilor economice mari cauzate de propagarea pestei porcine clasice.

Muntean a anuntat ca DSVSA Sibiu a trecut la identificarea efectivelor de porcine domestice, atit din ferme, cit si din gospodariile populatiei si la ingrijirea corespunzatoare a acestora. „S-au asigurat si distribuit prin DSVSA Sibiu 113.400 doze de vaccin pentru fermele profesionale si 56.200 doze pentru porcinele din gospodarii, in vederea efectuarii vaccinarilor.

De asemenea, s-au stabilit zone de protectie in jurul marilor ferme de crestere a porcinelor din judet, efectuindu-se vaccinari de completare permanente. In prima parte a anului s-au vaccinat 50.772 porcine in fermele profesionale si 44.669, in gospodariile populatiei", arata Muntean.

Probleme pot aparea la gestionarea deseurilor animaliere, cel putin la nivelul localitatilor unde inca nu au fost amenajate camere corespunzatoare de colectare a cadavrelor.

Klemens a scapat

In ceea ce priveste investitiile facut in scoli, situatia pare sa stea putin mai bine fata de sfirsitul lunii august, cind Sibiul era codas la cheltuitul banilor alocati. Christine Manta-Klemens, inspector scolar general, considera ca, in cele mai multe cazuri, de vina sint directorii scolilor sau primarii, care nu au stiut ce sa faca cu banii.

Klemens considera paradoxal faptul ca cei mai multi bani necheltuiti sint cei veniti in prima transa, care ar fi trebuit sa fie investiti cu prioritate.

In vizor

Procedura de autorizare a SC Sometra SA a inceput inca din anul 2003. Societatea a obtinut autorizatia integrata de mediu in luna iunie a anului trecut, care prevede obligatii investitionale pe linia protectiei tuturor factorilor de mediu afectati, respectiv, protectia atmosferei, apei si a solului impotriva poluarii cu dioxid de sulf si cu pulberi cu continut de metale grele.

Drept urmare, Agentia pentru Protectia Mediului Sibiu, impreuna cu celelalte institutii care au emis autorizatia, a hotarit sa impuna societatii anul 2012 ca termen limita pentru realizarea investitiilor necesare.