Decizia Curtii Constitutionale a Romaniei privind proiectul revizuirii Constitutiei propus de presedintele Traian Basescu reprezinta doar o batalie pierduta, nu un razboi, a declarat sambata premierul Emil Boc, adaugand ca hotararea este una "ciudata" si ca nu intelege "dubla masura" folosita de judecatori acum, pe de o parte, si in 2003, pe de alta parte, potrivit Agerpres.

''Curtea Constitutionala a spus ca nu se poate restrange imunitatea parlamentara. Este putin discutabila si ciudata aceasta decizie a CCR. (...) La ce ma refer: in 2003, cand s-a revizuit Constitutia, si atunci s-a restrans imunitatea parlamentara. Pana in 2003, nimeni nu putea fi trimis in judecata fara sa se ridice imunitatea parlamentara cu majoritate de 2/3 din fiecare camera a Parlamentului. In 2003 s-a restrans imunitatea parlamentara si s-a spus ca parlamentarul poate sa fie trimis in judecata fara sa fie nevoie de incuviintarea din partea camerei, dar nu poate fi retinut, arestat si perchezitionat. Deci s-a restrans imunitatea parlamentara. Acum vine CCR si spune ca nu se poate restrange pentru ca este afectat un drept, o garantie. Dar in 2003 nu s-a facut exact acelasi lucru? (...) De aceea nu inteleg dubla unitate de masura: in 2003 s-a putut restrange imunitatea, acum nu se mai poate restrange'', a declarat Emil Boc la o dezbatere organizata sambata la Cluj pe tema revizuirii Constitutiei.

''Deciziile CCR se respecta, ele trebuie sa fie puse in aplicare pentru ca sunt general obligatorii si produc efecte pentru viitor. In consecinta, Parlamentul va trebui sa tina cont de decizia CCR in analiza textelor constitutionale. Eu spun doar ca in Parlament, tinand cont de decizia CCR, unele texte pot fi amenajate astfel incat sa raspunda obiectivului de a putea confisca averile dobandire ilicit si ca actele de coruptie sa nu mai fie sursa pentru procurarea marilor averi. Acest lucru cred ca trebuie facut si ca niciun principiu din Constitutie nu poate apara averile dobandite ilegal sau care se construiesc pe baza de frauda. De aceea, am spus ca s-a pierdut o batalie, dar nu si razboiul cu averile ilicite'', a subliniat premierul.

Judecatorii Curtii Constitutionale au constatat ca exista elemente de neconstitutionalitate in proiectul de revizuire a Constitutiei initiat de catre presedintele Traian Basescu. Plenul Curtii Constitutionale, reunit in sedinta joi si vineri, a dezbatut proiectul de lege privind revizuirea Constitutiei Romaniei, transmis de seful statului.

Potrivit CCR, Curtea a constatat ca proiectul de lege pentru revizuirea Constitutiei a fost initiat cu respectarea prevederilor constitutionale. Totodata, Curtea a remarcat ca 'eliminarea tezei a doua a art.44 alin.(8) din Constitutie, potrivit careia 'Caracterul licit al dobandirii se prezuma' este neconstitutionala, deoarece are ca efect suprimarea unei garantii a dreptului de proprietate, incalcandu-se astfel limitele revizuirii prevazute de art.152 alin.(2) din Constitutie'.

Curtea Constitutionala a mai constatat 'ca modificarea alin.(2) si abrogarea alin.(3) ale art.72 din Constitutie sunt neconstitutionale, deoarece au ca efect suprimarea unui drept fundamental al persoanei care ocupa o demnitate publica, incalcandu-se astfel limitele revizuirii prevazute de art.152 alin.(2) din Constitutie'.

De asemenea, Curtea a stabilit ca 'abrogarea alin.(2) si modificarea alin.(3) ale art.109 din Constitutie sunt neconstitutionale, deoarece au ca efect suprimarea unui drept fundamental al persoanei care ocupa o demnitate publica, incalcandu-se astfel limitele revizuirii prevazute de art.152 alin.(2) din Constitutie'.

Potrivit CCR, 'modificarea alin.(6) al art.126 din Constitutie, in sensul introducerii sintagmei 'precum si a celor care privesc politicile financiare si bugetare ale Guvernului, in conditiile legii contenciosului administrativ' este neconstitutionala, deoarece are ca efect suprimarea liberului acces la justitie, incalcandu-se astfel limitele revizuirii prevazute de art.152 alin.(2) din Constitutie'.

Nu in ultimul rand, Curtea Constitutionala a constatat ca 'modificarile alin.(2) lit.a) si b) si alin.(3) ale art.133 sunt neconstitutionale, deoarece au ca efect incalcarea independentei justitiei, in contradictie cu dispozitiile art.152 alin.(1) din Constitutie'.

Toate aceste decizii au fost luate cu majoritate de voturi.