UDMR nu poate accepta varianta transformarii regiunilor de dezvoltare in opt "judete-mamut", neexistand argumente suficiente pentru asta, si avertizeaza ca, in cazul in care PDL va insista cu acest proiect, va exista "o problema in Parlament si nu va mai fi majoritate", a afirmat, marti, liderul Uniunii, Kelemen Hunor, citat de Mediafax.

Kelemen HunorFoto: Agerpres

"Noi am spus, marti, in coalitie ca nu putem accepta varianta transformarii celor opt regiuni de dezvoltare in opt judete-mamut. Nicio organizatie judeteana sau teritoriala a UDMR nu sustine o astfel de varianta. Din punctul nostru de vedere, nu este posibila o sustinere fata de un astfel de proiect. Noi am spus ca pentru noi punctul de plecare este proiectul nostru de reorganizare cu 16 regiuni de dezvoltare si ca o reforma administrativa se poate construi pe 16 regiuni, nu pe opt. Nu avem cum sa sustinem un astfel de demers, nici din punct de vedere politic, nici din punct de vedere tehnic. Noi consideram ca nu exista argumente suficiente pentru a crea opt judete-mamut", spune Kelemen Hunor.

"E nevoie intai de o decizie politica, apoi de chestiunile tehnice privind serviciile deconcentrate, oficiile si competentele care sunt la nivel judetean. Pana nu avem o decizie politica nu putem merge mai departe cu aspectele tehnice", a adaugat liderul UDMR.

Intrebat ce se va intampla in cazul in care PDL va insista cu proiectul de reorganizare, iar Guvernul isi va asuma raspunderea, el a spus ca fara o sustinere in coalitie nu va mai exista majoritate in Parlament: "Nu stiu daca PDL si premierul Emil Boc doresc sa-si asume raspunderea. Fara o sustinere in coalitie, nu va avea majoritate in Parlament. Fara o majoritate in Parlament, nu exista Guvern. Lucrurile sunt foarte clare. Inca nu stiu daca va insista PDL pe acest proiect cu opt regiuni transformate in opt judete, dar, sa fie clar, nu va exista o sustinere din partea noastra pe un astfel de proiect. Daca va merge mai departe premierul, sau PDL, fara sustinerea noastra, inseamna ca vom avea o problema in Parlament, nu va exista o majoritate. Daca PDL vine sa insiste cu asumarea raspunderii, nu va exista sustinerea noastra si daca nu exista sustinere nici coalitia nu functioneaza, dar nu vreau sa intru in speculatii. Important este ca, daca fara sprijinul nostru se va initia o asumare pe acest proiect, UDMR nu va sustine si daca nu va sustine inseamna ca nu face parte din majoritatea parlamentara".

Kelemen Hunor a subliniat ca in zilele urmatoarele partidele din coalitie vor continua discutiile pe tema reorganizarii "la nivel politic" si si-a exprimat uimirea, in contextul dezbaterilor pe aceasta tema, fata de lipsa oricarei reactii pe aceasta tema din partea Guvernului Ungariei: "Deocamdata nu ne-a intrebat nimeni nimic. Nu stiu daca Guvernul Ungariei este interesat de acest proiect sau are o pozitie. M-am si mirat un pic pentru ca ei, in astfel de chestiuni care privesc viitorul comunitatii maghiare din Romania, reactioneaza, dar pana acum nu au reactionat".

Si liderul grupului UDMR din Camera Deputatilor, Mate Andras, declara, marti, dupa sedinta coalitiei, ca PDL a insistat pe varianta propusa pentru reorganizarea administrativ-teritoriala, iar UDMR a transmis clar ca nu este de acord cu acest proiect: "Nu suntem de acord cu reorganizarea propusa de PDL. Am spus foarte clar in sedinta coalitiei ca nu suntem de acord cu aceasta reorganizare pentru ca este facuta in asa fel incat nu va ajuta la dezvoltarea economica coerenta a acestor regiuni. S-a gandit cineva ce se va intampla, de exemplu, cu tribunalele judetene? Nu s-a gandit. Trebuie facut inainte un studiu de impact. Cei de la PDL au insistat pe varianta lor, iar noi am spus clar ".

Intrebat ce se va intampla daca Executivul isi va asuma raspunderea pe proiectul reorganizarii, Mate Andras a apreciat ca se va merge pe aceasta varianta "doar in situatia in care se doreste o schimbare de Guvern". Potrivit acestuia, partenerii de coalitie au convenit sa mai aiba intalniri pe tema proiectului de reorganizare administrativ-teritoriala.

Liderii PDL si cei ai UDMR, reuniti in sedinta coalitiei, nu au ajuns, marti, la un acord privind proiectul de reorganizare administrativa a tarii, reprezentantii formatiunii maghiare spunand in timpul discutiilor ca nu au sustinere din teritoriu pentru modificarea propusa de catre PDL.