Partidul Conservator cere demisia lui Laszlo Tokes din Parlamentul European, excluderea sa din UDMR, precum si retragerea urgenta, de catre presedintele Traian Basescu, a decoratiei Steaua Romaniei in Grad de Cavaler oferita acestuia, a afirmat, joi, vicepresedintele formatiunii Bogdan Diaconu, potrivit Agerpres. In sprijinul celor afirmate, liderul conservator a prezentat o declaratie, un angajament si o nota informativa ale lui Ladislau Tokes, mentionand ca acesta este numele sub care era cunoscut la securitate, documente care ar atesta ca europarlamentarul UDMR ar fi colaborat cu acele structuri.

"In aceste conditii, cerem urgent retragerea de catre presedintele Traian Basescu a decoratiei oferite lui Laszlo Tokes - Steaua Romaniei in Grad de Cavaler -, retragerea sprijinului politic si excluderea lui Laszlo Tokes din UDMR, precum si infiintarea unei Comisii parlamentare de ancheta a CNSAS, care sa verifice modul de analiza a dosarului lui Laszlo Tokes, si lamuriri din partea CNSAS privind decizia de necolaborare a acestuia cu Securitatea", a precizat Diaconu, intr-o conferinta de presa.

Totodata, PC cere "fara echivoc" demisia lui Laszlo Tokes din Parlamentul European.

Vicepresedintele PC a mai aratat ca va prezenta o informare Ambasadei Olandei la Bucuresti, in care vor aparea numele cetatenilor olandezi care au facut obiectul informarilor lui Laszlo Tokes catre securitatea romana si va transmite o scrisoare catre presedintele Parlamentului European, cerandu-i sa puna aceste informatii la dispozitia tuturor parlamentarilor europeni.

"Nu intotdeauna am avut o comportare corecta, care de catre unii a fost interpretata ca fiind nationalist-sovina si ostila regimului. Constient de faptul ca prin atitudinea si comportarea mea am adus atingere securitatii statului ma angajez ca pe viitor sa fiu un cetatean loial regimului din RSR, sa ma abtin de la fapte si actiuni ostile si sa previn si pe altii - pretabili - sa comita asemenea actiuni si fapte", apare in declaratia prezentata de Bogdan Diaconu, afirmatiile lui Ladislau Tokes fiind facute in perioada 1971-1975, timp in care a urmat Institutul Teologic Protestant de Grad Universitar din Cluj-Napoca.

Angajamentul cu securitatea al lui Laszlo Tokes dateaza din 19 noiembrie 1982, iar nota informativa se refera la doi studenti bursieri la Institutul de Teologie din Cluj-Napoca, in cursul anului 1972-1974, originari din Olanda.

  • * Presedintele de onoare al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a fost declarat colaborator al Securitatii, printr-o decizie a Curtii de Apel Bucuresti din 5 februarie 2010, care a confirmat verdictul CNSAS. In iunie 2006, CNSAS a concluzionat ca Dan Voiculescu a facut politie politica in timpul colaborarii sale cu Securitatea, furnizand informatii despre rudele sale si colegii care doreau sa fuga din tara. Voiculescu a sustinut, la audierile CNSAS, ca dadea informatii despre cetateni straini, fiind "obligat sa castige o paine".

Punctul de vedere al lui Laszlo Tokes transmis HotNews.ro, prin purtatorul sau de cuvant, Toro T. Tibor

"Partidul Conservator, partidul de suflet al domnului senator Dan Voiculescu, cunoscut sub numele de cod "Felix" in cercurile Securitatii, este in criza de idei. Cum altfel se poate explica lipsa de creativitate in tentativele repetate de a ataca persoana domnului Laszlo Tokes, luptator anticomunist consecvent si militant neobosit pentru drepturilor omului si ale minoritatilor nationale, actualmente vicepresedinte al Parlamentului European.

Vicepresedintele partidului, dupa ce se preface ca nu cunoaste diferenta dintre o declaratie si o nota informativa, redescopera cu vigilenta demna de un securist de scoala veghe un caz "fumat" inca la inceputul anilor 90 in presa de scandal autohton: asa-zisul angajament de colaborator al eroului revolutiei din Timisoara si dovedit ulterior a fi un fals grosolan, chiar de catre CNSAS.

Acel CNSAS care in schimb l-a incriminat pe seful ierarhic superior al domnului vicepresedinte ca si colaborator vajnic al fostei politii politice a regimului Ceausescu.

Ne-am obisnuit deja ca, in vremuri de criza, cartea maghiara in general si cartea Tokes in special este jucata fara scrupule pentru a crea o perdea de fum pentru acoperirea incompetentei si faradelegilor puterii. Avem insa convingerea ca electoratul - chiar si al lor - este mai destept decat acum douazeci de ani".