"Suntem in faza de negociere, discutam cu toti partenerii, dupa care - maine, vom lua o decizie cu privire la alocarea portofoliilor. La finalul saptamanii, adica sambata-duminica, vom depune lista cu propunerile pentru ministere, pentru ca, luni, Parlamentul sa aiba toate documentele pe masa", a declarat joi premierul desemnat si liderul PDL Emil Boc, inaintea intalnirii cu grupul parlamentar al minoritatilor nationale.

Declaratiile lui Emil Boc:

  • Suntem in faza de negociere. Am avut o discutie de aproximativ doua ore cu UDMR si am avansat la capitolele legate de programul de guvernare si de principiile acesteia, dar fara a intra in detaliile concrete de repartizare a ministerelor, pentru ca urmeaza sa purtam discutii cu toti partenerii.
  • Maine vom mai continua aceste discutii, dupa care vom lua o decizie finala cu privire la alocarea portofoliilor.
  • La finalul saptamanii, adica sambata-duminica, vom depune la Parlament lista Guvernului si programul de guvernare.
  • Luni, Parlamentul trebuie sa aiba toate documentele pe masa, in cadrul sedintei Birourilor Permanente reunite ale celor doua Camere, pentru stabilirea calendarului audierilor si votului asupra Cabinetului.
  • PDL si UDMR vor trebui sa-si valideze propunerile in structurile proprii. Procedurile interne ale PDL spun ca, atunci cand este vorba de un vot de persoane, este vot secret. Deci vom merge prin validarea prin vot secret a propunerilor de ministri care vor reveni PDL.

Dupa intalnirea cu reprezentantii minoritatilor, programata la 16.30, liderii PDL vor mai avea o intalnire si cu cei ai UDMR. De altfel, imediat dupa desemnarea sa ca premier, liderul PDL Emil Boc a demarat consultarile cu potentialii aliati la guvernare pentru formarea noului Cabinet. Democrat-liberalii s-au intalnit mai intai cu liderii grupului independentilor din Parlament, discutiile purtate in cadrul acestei intrevederi vizand "stabilirea majoritatii guvernamentale, si nu nominalizarile pentru portofolii".

"Suntem inca in negocieri politice si nu am intrat propriu-zis pe portofolii pana cand nu se constituie forma finala a majoritatii care va sustine Guvernul", a declarat Emil Boc la finele intalnirii, potrivit NewsIn. "In acest moment, am primit mandatul pentru formarea unei majoritati care sa sustina Guvernul, de aceea nu le prezint prima data opiniei publice, ci discut variantele impreuna cu partenerii care sustin Guvernul", a mai spus Boc.

La randul sau, deputatul independent Gabriel Oprea a refuzat sa spuna daca i s-a propus sau vizeaza un portofoliu in noul cabinet Boc. "Am discutat despre principii si in protocolul pe care il avem intre grupul de parlamentari independenti si PDL sunt trei lucruri mari si late: interesul national, modernizarea si reforma statului roman si atingerea obiectivelor programului de guvernare", a declarat Oprea.