Mandatul de presedinte al lui Traian Basescu va fi prelungit de drept dupa 21 decembrie, cand trebuie sa expire perioada de exercitare a functiei, daca procedura de renumarare a voturilor nule, decisa de CC, nu va fi incheiata pana la aceasta data, a declarat liderul PDL, Emil Boc. "Va fi o prelungire de drept a mandatului, rezultata din acest impediment", a spus Boc, la postul public de radio, citeaza Mediafax.

Intrebat daca exista un termen limita pana la care trebuie aplicata decizia CC, liderul PDL a aratat ca legea nu prevede un termen maxim de validare a rezultatului celui de-al doilea tur de scrutin, dar ca, in mod normal, acel termen ar trebui legat de 21 decembrie, cand expira mandatul actualului presedinte.

"Daca presupunem in varianta cea mai neagra ca nu s-ar reusi parcurgerea intregii proceduri pana in 21 decembrie, mandatul presedintelui continua pana la depunerea juramantului de catre presedintele nou ales, asa scrie in Constitutie", a spus Boc.

El a afirmat insa ca spera ca acest termen sa nu fie atins, iar rezultatul alegerilor sa fie validat mai repede.

Articolul 83 din Constitutie stabileste ca mandatul presedintelui Romaniei este de 5 ani si se exercita de la data depunerii juramantului.

Presedintele Romaniei isi exercita mandatul pana la depunerea juramantului de presedintele nou ales.

Mandatul presedintelui Romaniei poate fi prelungit, prin lege organica, in caz de razboi sau de catastrofa.