"PSD s-a grabit, problemele de contencios electoral trebuie adresate birourilor electorale si BEC, nu Curtii Constitutionale", a explicat, pentru HotNews.ro, Ioan Stanomir, doctor in Drept si profesor la Universitatea Bucuresti. El mai spune ca initiativa PSD este "hazardata, in conditiile in care nu exista probe care sa dovedeasca fraude in masura sa modifice rezultatul final al alegerilor. O suma de ilegalitati nu inseamna alegeri fraudate, nu inseamna fraudarea a 100.000 de voturi". In plus, Ioan Stanomir este de parere ca "Contestatia inaintata de PSD Curtii Constitutionale denota speranta secreta ca aceasta instanta, ai carei membri sunt asociati PSD, va da o decizie favorabila".

  • Ioan Stanomir: Contestatia PSD pune democratia romaneasca intr-o lumina proasta in ochii Europei

CCR este sub o presiune publica imensa si trebuie sa dea un raspuns in cel mai scurt timp posibil, spune Ioan Stanomir.

El este insa de parere ca "o Curte Constitutionala precum cea a Romaniei, cu o imagine problematica, dilematica, trebuie sa decida rezultatul unui vot popular. Contestatia PSD este de natura sa puna insasi democratia romaneasca intr-o lumina proasta, in ochii Europei".

  • CCR poate admite cererea PSD numai daca social-democratii nu sunt implicati in frauda

Curtea Constitutionala poate anula alegerile prezidentiale in cazul in care votarea si stabilirea rezultatelor au avut loc prin frauda de natura sa modifice atribuirea mandatului, potrivit legii, o astfel de cerere fiind admisibila "daca cel care a sesizat nu este implicat in producerea fraudei", potrivit Mediafax.

PSD a reclamat fraude la alegerile de duminica, in urma carora Traian Basescu a obtinut 50,33% din voturi, iar Mircea Geoana 49,66%, potrivit rezultatelor finale anuntate luni de Biroul Electoral Central, care nu au fost inca validate.

Cererea PSD de anulare a turului al doilea al alegerilor prezidentiale si de repetare a scrutinului a fost inregistrata, marti, la Curtea Constitutionala.