Adriana Saftoiu, fost purtator de cuvant al sefului statului, a declarat marti, pentru Mediafax, ca nu i-a cerut presedintelui sa-l numeasca pe sotul sau sef la SIE si si-a exprimat indoiala ca un presedinte de tara numeste seful unui serviciu "la capriciul unei angajate". Presedintele Traian Basescu a sugerat luni seara ca l-a numit pe Claudiu Saftoiu sef al Serviciului de Informatii Externe pentru ca asa i-a "poftit sufletelul" purtatoarei sale de cuvant de atunci, Adriana Saftoiu.

  • "Mi se pare ingrijoratoare declaratia pentru domnul Traian Basescu. Simt nevoia sa-i iau apararea, chiar daca am plecat de trei ani de acolo, pentru ca nu pot sa cred ca un presedinte de tara numeste seful serviciilor secrete la capriciul unei angajate sau pentru ca sufletelul unei angajate, oricine ar fi respectiva, ii cere sa faca asemenea numiri. Vreau sa cred ca e doar suparat si nervos in timpul campaniei si face asemenea declaratii. Drept urmare, nu i-am cerut presedintelui sa-l numeasca sef la SIE pe sotul meu si sunt convinsa ca nu l-a numit pentru ca i-as fi cerut eu".

Intrebata cum comenteaza ca seful statului a criticat faptul ca unii dintre consilieri si-au luat libertatea sa vorbeasca despre el desi au depus un angajament de loialitate, Adriana Saftoiu a tinut sa mentioneze ca Legea fundamentala ii garanteaza dreptul la opinie, cel putin pana cand o va schimba Traian Basescu.

  • "Eu as separa lucrurile. Cred ca in momentul de fata, pana cand schimba domnul presedinte Constitutia, Legea fundamentala imi garanteaza dreptul la opinie. Parerile mele si ale altor consilieri, fie bune, fie rele, fundamentate sau nu, au fost despre declaratii sau gesturi publice ale presedintelui Traian Basescu. Eu, personal, nu imi amintesc ca vreunul dintre noi, in afara de doamna Udrea, sa fi povestit despre lucruri intamplate in timpul mandatului respectiv. Sunt doua lucruri diferite. Opinia despre gesturile si declaratiile presedintelui Traian Basescu mi-o garanteaza cel putin Constitutia. Despre dezvaluiri facute despre intamplari din mandat nimeni, nici domnul Plesu, nici Renate Weber, nimeni care a plecat de acolo nu le-a facut".

In privinta angajamentului invocat de Basescu, Adriana Saftoiu precizeaza ca nu exista, mentionand ca ea face o mare diferenta intre "loialitate" si "slugarnicie".

  • "Acel angajament de loialitate, pe care il tot invoca presedintele, practic nu exista, e vorba de o relatie absolut fireasca care s-a bazat pe loialitate. S-ar putea sa avem perceptii diferite fata de cuvantul loialitate. Eu fac o mare diferenta intre cuvantul loialitate si slugarnicie".