UPDATE Presedintele Traian Basescu a fost informat, in cadrul unei videoconferinte cu reprezentantii fortelor romanesti dislocate in Qalat, ca situatia de securitate din Afganistan se mentine in continuare instabila, dar ca moralul militarilor romani si starea tehnica a echipamentelor sunt bune, transmite NewsIn.

Locotenent colonelul Iuri Tanase, camandantul Batalionului 280 Manevra i-a raportat sefului statului ca situatia de securitate din Afganistan se mentine in continuare instabila si insurgentii incearca in continuare sa castige controlul politic si militar al tarii prin executarea de atacuri cu dispozitive explozive improvizate si armament usor de infanterie, precum si prin actiuni de intimidare a unor personalitati importante din institutiile de organizare a statului.

Comandantul Batalionului detasat la Qalat a subliniat ca starea morala si de sanatate a militarilor romani dislocati cu preponderenta in provincia de sud a Afganistanului este buna si permite desfasurarea misiunilor conform cu specificul provocarilor din aria de operatii.

Seful statului le-a multumit militarilor pentru modul cum isi desfasoara misiunea la Qalat, in Zabul. "Va asigur ca incercam sa fim aproape de dumneavoastra nu numai cu sufletul, dar si asigurandu-va baza materiala suficienta pentru a va indeplini misiunea", le-a spus Basescu militarilor, informandu-i ca "acasa, in general, lucrurile incep sa iasa usor-usor de sub dificultatile crizei economice".

"Vreau sa va transmit ca va asteptam pe toti acasa. Dupa cum stiti, exigenta cea mai mare pe care o am la militarii romani aflati in teatrele de operatiuni este sa-si indeplineasca misiunea si in mod egal sa se intoarca toti acasa. Incidentele si pierderile sunt aproape inevitabile intr-un teatru de razboi de tipul celui din Afganistan, dar marea mea rugaminte la dumneavoastra, in calitate de comandant al Batalionului, este legata de grija pentru oameni, si sunt convins ca nu trebuie sa o spun eu, o stiti si dumneavoastra la fel de bine ca si mine", s-a adresat presedintele comandantului Iuri Tanase, rememorand cu baceasta ocazie grija pe care o avea, in calitate de capitan de nava, pentru echipajul sau.