"Daca nimic nu se schimba in Romania, plecam in strainatate": in birourile de vot instalate in universitatile din Bucuresti, studentii cer mai putina coruptie si conditii mai bune de viata, potrivit unui reportaj realizat de AFP cu ocazia primului tur al alegerilor prezidentiale.

"Vreau ca oamenii sa nu mai fie obligati sa-si paraseasca tara pentru a-si cauta de munca in strainatate", explica Laurentiu Irinel Albei, 19 ani, student la management. Multi dintre prietenii sai lucreaza in Europa de Vest.

Laurentiu, alaturi de alti 200 de studenti care asteapta sa voteze in subsolul Facultatii de Drept din Bucuresti, face parte din generatia nascuta imediat inainte sau dupa caderea comunismului, in decembrie 1989. O generatie care nu a cunoscut comunismul dar care, la 20 de ani, se declara deja dezamagita de clasa politica.

'Nu mai au ce sa fure, au furat deja tot'

In ciuda "deziluziei", Sandra, studenta la drept, spune ca a venit la vot deoarece nu vrea ca "altii sa decida" in locul ei.

"Avem nevoie de cineva care sa reprezinte poporul, care ii cunoaste nevoile si care nu este corupt. Bineinteles, oamenii politici nu mai au ce sa fure, pentru ca au furat deja tot".

Pentru ea, o justitie care functioneaza bine va permite intregii societati sa progreseze.

Romania este perceputa printre tarile cele mai corupte din Uniunea Europeana, alaturi de Grecia si de Bulgaria, potrivit celui mai recent clasament al Transparency International.

"Si copiii sunt expusi la virusul coruptiei'

La cativa kilometri de Facultatea de Drept, in Grozavesti, Ionel, in varsta de 26 de ani, licentiat in geografie, spune ca va merge la vot, chiar daca stie ca "situatia din tara nu se va schimba decat in cateva decenii".

"Trebuie sa asteptam disparitia unor generatii pentru a schimba mentalitatile. Astazi, coruptia este peste tot, in sanatate, in educatie, la functionari si la cele mai inalte niveluri", se plange el.

Acelasi regret il marturiseste si Vasile, student la matematica. El afirma ca pana si copiii sunt expusi la "virusul coruptiei" de la varste fragede, atunci cand parintii le explica faptul ca "trebuie sa se descurce, sa stie sa dea mici cadouri".

'Mai bine vand hamburgeri in Franta'

"Mi-as dori sa castige cineva care sa distruga cu totul aceasta tara pentru a fi obligati, dupa aceea, sa o reconstruim", spune el. Cu prima ocazie, Vasile spune ca va parasi Romania pentru a merge in Franta, chiar daca va fi obligat sa vanda hamburgeri, pentru ca si in acest caz conditiile de viata ar fi mai bune.

"Este adevarat, cateva sute de mii de oameni care muncesc impreuna ar putea sa scoata tara din mizerie. Dar pot ei sa isi sacrifice viata cand pot sa o traiasca intr-o tara care deja functioneaza cum trebuie?", se intreaba el.

Cristi, 22 de ani, care se pregateste sa devina politist, a preferat sa stea pe holurile caminului cu prietenii, decat sa mearga la vot. "Inainte, aveam un singur candidat si eram obligati sa votam cu el. Acum, sunt mai multi candidati dar nu stim pe care sa-l alegem".