Campania electorala a inceput oficial astazi, neoficial de luni bune. Luna de foc se deschide cu sondaje. S-a definit si tema electorala din toamna lui 2008: bugetarii. Nu bugetul, bugetarii. Cifra estimata: 1,5 milioane, adica tot atatea voturi. Pe ei se bat umar la umar PD-L si PSD. Liberalii fug dupa electoratul pierdut: mici investitori, oameni de afaceri, speriati cu apocalipsa economica. Urmeaza greva profesorilor peste zece zile. Tema salariilor majorate cu 50% va inneca orice alt subiect. In 2004, campania a fost despre anticoruptie, acum va fi despre bugetari si portofel. Anticoruptia se aude in fundal: Loganuri, investitii cu deconturi umflate, altfel spus coruptie.

1. Sondaje contradictorii. PSD si PD-L isi disputa primul loc. Intr-un sondaj intern, realizat de CCSB, controlat de Dan Voiculescu, Alianta PSD-PC conduce cu 37%, urmat de PD-L cu 35% si PNL cu 18%.

Intr-un sondaj CURS, comandat de EvZ, PD-L e in top cu 32%, cu un singur pas in fata PSD (31%), urmat de PNL cu 18%. In fine, presa de ieri scria ca ar exista si un al treilea sondaj, realizat de IMAS. Aici conduc, pe rand, PSD si PD-L in functie de esantion. PD-L iese primul, la sapte procente distanta de PSD, daca sunt luati in calcul toti cetatenii cu drept de vot. In schimb, PSD ar conduce daca sunt intrebati doar cei care declara ca merg la vot.

Ca de obicei, prapastie intre sondaje. La fel ca in 2004, sondajele sufera de lipsa credibilitatii si par utilizate in scop de manipulare. In plus, Romania va experimenta in acest an, in premiera, sistemul de vot uninominal, ale carui efecte nu pot fi estimate sau masurate. Nu e clar cat vor mai conta partidele in noul sistem si daca alegatorii vor vota mai departe partide.

2. Bugetarii – tema campaniei din 2008. Ultimele statistici indica 1,5 milioane de bugetari. PSD si PNL au aruncat cu bani in profesori, diplomati, medici. Dar voturile s-au contabilizat, se pare, la PSD, partid cu reputatie etatista, protectorul celor care depind de stat.

PD-L a recuperat tema bugetara in extremis, in urma unei aliante conjuncturale cu PSD pe tema majorarii salariilor profesorilor cu 50%. PNL pare sa fi inteles ca actiunile stangiste nu le-au adus mari castiguri electorale si ca risca sa-si piarda si electoratul traditional. Asa ca azi le aminteste alegatorilor in gura mare ca ei, liberalii, sunt partid de dreapta. Premierul Calin Popescu Tariceanu si PNL joaca rolul responsabilitatii fata de economia Romaniei. Premierul viziteaza fabrici micute unde le explica angajatilor cosmarul investitorilor care, asemeni lui, nu pot dormi de grija creditelor luate din banci.

Pe final de mandat, liberalii si-au amintit ca sunt liberali, si-au amintit de piata si de capitalism dupa doi ani guvernare socialista. La fel cum ultraliberalul Stolojan face azi figura de stangist aruncat in bratele bugetarilor.

Dezgropand securea luptei de clasa, PNL instiga privati contra bugetari. Spera astfel sa-i recupereze pe micii intreprinzatori, pe oamenii de afaceri pe care acum, pe final de mandat, incearca sa-i seduca. Pentru urechile lor recita premierul Tariceanu partitura responsabilitatii si tot lor le spune ca refuzand salarii majorate cu 50% pentru profesori le apara afacerea.

Din 10 noiembrie se anunta insa vremuri grele pentru Guvern si PNL: motiune de cezura saptamana viitoare, fara mari sanse dar un nou prilej de acuzatii grele, si greva generala in invatamant. Cu 20 de zile inainte de alegeri, liberalii lui Tariceanu vor trebui sa faca fata unei presiuni sociale crescande.

Alegerile din 2008 vor fi decise mai abitir decat in trecut de cei dependenti si asistati de stat: bugetarii si pensionarii. Ei, bugetarii usor de mobilizat si manipulat, vor fi extrem de activi pe 30 noiembrie. Va fi insa electoratul de cea mai slaba calitate de dupa '90. Alegatorii de tip liberal (nu ma refer la simpatizantii PNL), cu viziuini progresiste si moderniste isi anunta marea absenta. Elita se retrage intr-o lehamite partial justificata, dar care se va intoarce in final impotriva ei. O masa critica de very stupid people va configura viitorul Parlament dupa chipul si asemanarea sa.

Unele televiziuni si ziare incurajeaza absenteismul fie boicotand deliberat informatiile politice, fie prezentand campania ca pe un circ dezgustator cu care nu merita sa-ti bati capul.

3. Start furat de campanie. Majoritatea candidatilor au furat startul de campanie, dupa cateva saptamani de confuzie provocata de nesiguranta datei alegerilor. Mai toti candidatii, liberalii in special, au furat startul de campanie cu afise, pliante si actiuni propagandistice.

Bogdan Olteanu si-a facut ziar si afis, calca, in direct, la televiziuni la concurenta cu Elena Udrea care imparte sarmalute, croseteaza sau da cu mopul. Premierul Calin Popescu Tariceanu si-a facut blog de campanie iar afisele sale electorale sunt demult prezente in localitatile din Ilfov, unde candideaza. Adrian Nastase se razboieste la Mizil pe bloguri si anti-bloguri de campanie cu adversarii sai.

Furat startul este un fel a spune, pentru ca legea lasa candidatilor posiblitatea sa-si lipeasca afise si sa-si faca campanie si inainte de debutul oficial al campaniei electorale. Legea stabileste reguli doar pentru televiziuni si pentru spatiile special amenajate pentru panotaj. In rest, fiecare e liber sa faca ce vrea.

Marea diferenta fata de alti ani este atomizarea si pulverizarea campaniei, localizata la nivel de colegii. Din acest motiv, candidatii si actiunile lor vor fi dificil de monitorizat. In mod previzibil, vor utiliza din greu mijloace populiste clasice - bani, alimente, mici&bere. Mita electorala utilizata la scara industriala devine strategia oficiala a candidatului roman.

4. Eu cum votez. La clasica problema eu cu cine votez, se mai adauga una: cum votez. Complicat si greu de explicat in cateva cuvinte, noul sistem de vot este o mare necunoscuta chiar si pentru cetatenii cu spirit civic.

Informatii despre cum functioneaza noul sistem uninominal pot fi accesate pesite-ul Pro Democratia iar despre candidati si colegii pesite-ul Thinkopolis. Institutul pentru Politici Publice a acuzat Guvernul ca a promovat un sistem electoral care priveaza 10% din cetateni de dreptul lor la vot.

Noul sistem uninominal nu permite cetatenilor sa voteze in alte colegii decat in cele in care au domiciliu. Cei mai afectati vor fi studentii si persoanele care in ziua votului calatoresc. La ultimul scrutin, 705.739 de romani au votat, potrivit IPP, pe liste suplimentare.

Si romanii din diaspora au acuzat Guvernul ca le incalca dreptul la vot si ca vor fi slab reprezentati in viitorul Parlament. Guvernul a asigurat doar patru colegii: unul in Europa de Vest, unul Europa de Est-Asia, unul in cele doua Americi si Australia si unul in Orientul Mijlociu-Africa.